Božić i Nova godina nam se približavaju i već se i u zraku osjeća blagdanska atmosfera. Što nas sve čeka već nam je dobro poznato jer, unatoč nekim manjim razlikama, ovi blagdani u većini se država obilježavaju na jednak način. No, svaka nacija ima neke svoje blagdane i zanimljive i zabavne običaje kojima su popraćeni, a za koje mnogi od nas ni ne znaju. Ujedinjena Kraljevina ovdje nije izuzetak.

Kao što smo zaključili, za Badnjak, Božić i Novu Godinu svi znamo, ali jeste li čuli za Boxing Day? Ne, nije u pitanju nikakav Dan boksača: Boxing Day je britanski praznik koji se slavi dan nakon Božića (u nekim našim krajevima poznatijem kao „štefanje“). Izvorno je ovaj dan bio posvećen radnicima u javnim službama (naročito poštarima) i slugama: svaki od njih bi, kao zahvalu za marljivost, dobio kutije poklona (novac, odjeću, hranu), odakle i dolazi naziv ovog blagdana (box – eng. kutija). Za razliku od tada, tradicije su se uvelike promijenile: dok mi taj dan koristimo za odmor od slavljenja i hrane, Britanci (kao i Kanađani, Novozelanđani i Australci) tek su tada u punom pogonu. Slično tradiciji „Black Fridaya“, koja polako ulazi i u naš svijet, Boxing Day je u anglofonom svijetu zbog ludih popusta poznat kao dan za shopping. Osim u shoppingu, taj se dan obično provodi i pred televizorom, na kojem se gledaju razne utakmice koje se održavaju taj dan: u UK-u su to obično utakmice nogometa i ragbija, a u ostalim državama tu su i kriket i hokej. Na taj dan u Engleskoj se održavaju i utrke pasa.

A jeste li čuli za Burns Night (Burnsova noć)? Ovaj škotski praznik obilježava se točno mjesec dana nakon Božića. Njime se već 200 godina obilježava smrt Roberta Burnsa, velikog škotskog pjesnika, a najvažniji dio ove proslave svakako je tzv. Burnsova večera. Iako svaka obitelj ima svoju tradiciju, raspored kojim se večera održava obično izgleda ovako: domaćin posveti par riječi pjesniku, nakon čega se recitira Selkirk Grace, molitva prije jela koju je napisao sam Burns. Zatim se poslužuje haggis, tradicionalno škotsko jelo od janjetine slično našim krvavicama, nakon čega slijedi ostatak večere te izvedba nekih Burnsovih pjesama. Večera završava u veselom tonu, pjevanjem pjesme Auld Lang Syne, još jednom Burnsovom pjesmom, koja slavi prijateljstvo i zajedništvo.

Još jedan od mnogih običaja vrijednih spomena je Shrove Tuesday. Iako najneobičnijeg imena (shrove dolazi od shrive, što znači razriješiti grijehe), ova tradicija nalikuje na naš fašnik. Za razliku od prijašnjih blagdana, ovaj praznik nema točni datum, već se svake godine obilježava dan prije Čiste srijede. Dok se kod nas na ovaj dan maskira i časti krafnama, u Ujedinjenoj Kraljevini ovaj je dan poznat i kao „dan palačinki“: u svim domaćinstvima se spremaju palačinke (jer su tradicionalno one bile način da se prije Korizme potroše sve „raskošne“ namirnice – ulje, jaja, brašno i mlijeko), a u mnogim gradovima održava se tzv. „utrka palačinki“, u kojoj natjecatelji trče s tavom u kojoj je palačinka, koju moraju okrenuti na startu i na cilju utrke. Tijekom utrke mora se nositi tradicionalna „uniforma“ – pregača i šal.