Učenje njemačkog jezika u odrasloj dobi nije nimalo lak zadatak. Posao, obitelj i svakodnevne obaveze ponekad usporavaju vaš napredak i ne ostavljaju vam mogućnosti i vremena za učenje i pohađanje tečaja. Bez obzira na to učite li opći, poslovni ili specijalizirani njemački jezik, sami ili u školi stranih jezika, zasigurno ste se našli u situaciji kada se osjećate da ste „zapeli“ i nemate dojam da napredujete. Istina, njemački je poseban izazov među jezicima jer s njime imamo malen ili nikakav doticaj u svakodnevnom životu; okružuje nas isključivo engleski jezik. No, uz malo truda, sitne promjene u navikama učenja i naše savjete njemački će vam se učiniti bližim i prijateljskijim jezikom.

1. Prebacite Google Mail aplikaciju na njemački

Naravno, u početku ćete se osjećati izgubljenima, ali ukoliko redovito koristite Google Mail i naviknuti ste na njegov vizualni raspored, nakon nekog će vam vremena korištenje maila postati zabavno jer ćete tom metodom otkrivati nove riječi, prisjećati se starih, povezivati vokabular s kontekstom i nesvjesno usvajati nove riječi.

2. Umjesto američke kinematografije, uronite u njemačku

Neki od naših prijedloga su: Das Boot (1981.), Good Bye, Lenin! (2003.), Das Leben der Anderen (2006.), Lola rennt (1998.) i drugi. Dakako, ne očekujte da ćete na ranijim stupnjevima učenja njemačkog razumjeti film bez „titlova“ u potpunosti; slobodno ih gledajte s hrvatskim ili engleskim prijevodom, ali se svakako potrudite poslušati što glumci govore i pokušajte koji put ponoviti – idealno za vježbanje izgovora.

3. I kupovina je prilika za učenje

Kada kupujete kućanske potrepštine u njemačkim prodavaonicama, obratite pozornost na to što piše na proizvodu na njemačkom jeziku. Tako ćete nesvjesno usvojiti riječi kao što su čistoća, kosa, koža, čišćenje, pranje, deterdžent, i ostali vokabular koji pripada kućanstvu. Taj vokabular kasnije ćete moći primijeniti i na tečaju koji pohađate, što će znatno olakšati opće usvajanje jezika. Ukoliko stignete, zapišite nekoliko riječi te ih podijelite s profesorom i ostalim polaznicima na tečaju.

4. Dašak njemačke kuhinje

Jezik nije izdvojena pojava, uz njega, dakako, ide i njemačka kultura, a u kulturu svakako spada i kuhinja. Zašto umjesto klasičnog nedjeljnog ručka ne biste isprobali neki tradicionalni njemački recept i pritom naučili koristan vokabular vezan uz hranu i kuhanje? Više na: Leker.de.

5. Svakodnevne radnje

Dok perete posuđe, rublje, čistite kuću ili radite nešto na računalu, pokušajte si na njemačkom jeziku opisati što to točno radite. Kada dođete do riječi koju ne znate – to je ono što vam treba, to je koristan vokabular koji odmah trebate pronaći u rječniku i zapisati. Zatim pokušajte ponoviti prepričavanje aktivnosti koristeći novu riječ; uz kontekst i personalizaciju zasigurno ćete lakše usvojiti nove strukture i izvan tečaja koji pohađate.

Ukoliko su vas naši savjeti motivirali u učenju i spremni ste na njemački jezik, informirajte se o našim tečajevima: