Učiti jezik u prirodnom okruženju

Jeste li ikad poželjeli učiti strani jezik u državi u kojoj se on stvarno govori? Mnogi kažu da se tako najbrže uči. Sjećam se kako su neki iz mog razreda u srednjoj školi išli učiti engleski u Engleskoj i kako sam im zavidjela. Tek sam puno godina kasnije kao profesorica imala priliku to i sama doživjeti. I bila sam oduševljena!

Početkom ove godine išla sam kao pratiteljica s grupom tinejdžera na tečaj engleskog jezika u jednom malom mjestu pokraj Cambridge-a. Bila sam presretna kad sam dobila tu priliku, jer sam u Cambridge-u već jednom bila nekoliko godina prije i smatrala sam ga najljepšim gradom koji sam ikad vidjela. U isto vrijeme mogla sam vidjeti kako je to ići na jedan takav tečaj.

Put

U Englesku smo krenuli iz nove zračne luke (koja je jako lijepa, ali isto tako strašno skupa, čak skuplja od Heathrow-a). Išli smo British Airways-om, poznatom kompanijom. Međutim, malo smo se razočarali kad smo htjeli kupiti nešto za popiti i pojesti jer se u avionu može plaćati jedino kreditnom karticom, pa tu nismo dobro prošli i jedva smo čekali naći neko mjesto u Londonu da kupimo nešto za pojesti. Srećom, na aerodromu se može stvarno povoljno jesti i izbor je velik. Sletjeli smo na Heathrow, koji je ujedno i najveći londonski aerodrom. Tu nas je čekao mini-bus s pratiteljicom i iznimno zabavnim vozačem koji nas je nasmijavao putem do Cambridge-a. Stigli smo nakon dva sata vožnje. Posebno mi se svidjelo što su se djeca već u avionu sprijateljila, a par sati kasnije činilo se kao da se već dugo znaju.

London i Cambridge – učenje i zabava

Mjesto u kojem smo odsjeli mali je koledž, ujedno i najveća zgrada u mjestu. Izvana izgleda kao mali dvorac i okružen je prekrasnim vrtom, a iznutra kao da smo se vratili u vremenu. Zgrada je stara ali šarmantna, kao da je namjerno ostavljena da izgleda tako. Na donjem katu su učionice, kuhinja, dnevni boravak i ostale zajedničke prostorije, a na katu sobe i uredi. Naravno, u početku je bilo malo problema s konverterima za struju i posebnim slavinama za hladnu i toplu vodu, ali brzo smo se snašli.

Pošto smo došli u nedjelju predvečer, mogli smo se malo opustiti nakon večere. Sljedeće jutro učenici su napravili kratke inicijalne testove prema kojima im je onda i određen program. Nastavu su imali svako jutro od 9-12:30, nakon čega je slijedio ručak. Nakon ručka svaki dan bi se išlo u razne obilaske. Bili smo u raznim muzejima i veslali po rijeci Cam (punting), što je jako slično vožnji gondolama po Veneciji, samo puno jeftinije. Pogled na Cambridge s rijeke je prekrasan, a uz nas su plivale patke. Da se ne smrznemo imali smo deke kojima smo se mogli pokriti i zabavnog “vozača”. Bilo je to jako lijepo iskustvo.

Cjelodnevni izleti

Jedan cijeli dan nije uopće bilo nastave, već smo otišli na izlet u tipičan engleski morski gradić. Nažalost, bilo je jako hladno i vjetrovito, ali djeca su se jako zabavila odlaskom u zabavni park i šetnjom po morskom pijesku. Subota je također bila posvećena cjelodnevnom izletu, ovaj put u London. Šetali smo pokraj Big Bena, hranili patke, labudove, vjeverice i golubove u St. James’ Parku i posjetili Buckinghamsku palaču.

Nezaboravno iskustvo

Bilo mi je drago tijekom cijelog putovanja odgovarati na pitanja djece o mjestima u Londonu i engleskoj kulturi. Međutim, djeca su sama bez ustručavanja koristila engleski, jako rijetko tražeći moju pomoć. Naš voditelj, koji je radio u hostelu, bio je izrazito simpatičan i djeca su jako rado provodila vrijeme s njim. Bilo mi je jako smiješno kad su neki od njih počeli oponašati njegov izgovor i piti crni čaj. Svake smo večeri nakon večere satima bili zajedno, pričali, kartali i zabavljali se. Nisam mogla ni zamisliti da će mi biti toliko zabavno s grupom tinejdžera, a kamoli da ću i od njih nešto naučiti.

Cijelo putovanje bilo je predivno iskustvo. Ne samo da sam otkrila nova mjesta, već sam se prekrasno provela sa svojom malom grupicom. I to bih iskustvo svakome poželjela. Jako se veselim sljedećem!

Melita Gal

prof. engleskog i njemačkog jezika i književnosti