Ako ste kao i svi koji uče strani jezik koje sam upoznao, ponekad (ili uvijek) vas uhvati strah prije govorenja (ili čak od same pomisli o govoru). Čak i kod komunikacije na stranom jeziku koji govorim tečno, ponekad postanem nervozan ako ga nisam govorio dulje vrijeme i ako moram komunicirati sa nekom, do sad nepoznatom osobom.

Zato s vama želim podijeliti nekoliko preporuka koje su meni dobro došle kada osjetim nervozu pri komunikaciji na stranom jeziku. Tko zna, možda vam dobro dođu ako treba komunicirati sa novim kolegom na poslu koji ne govori hrvatski, ili sa curom ili dečkom koji vam se sviđaju.

Što učiniti ako postanete nervozni:

Dišite

Možda je preočito, no znanstvena istraživanja su pokazala da fokusirajući se na duboko disanje djelujemo na smanjenje hormona koji uzrokuju stres. Iako se čini prebanalno, nemojte na to zaboraviti! Prvo, osvjestite da ste nervozni, a zatim udahnite duboko tri puta.

Nemojte biti perfekcionisti

Sjetite se da sve nas uhvati trema, i to je normalno ljudsko stanje. Biti savršen NIJE cilj. Čak i izvorni govornici nisu savršeni. U stvari, istraživanja su pokazala da, težeći savršenstvu, također uzrokujemo nervozu. Cilj vam mora biti unaprijediti svoju vještinu komuniciranja. Kako to napraviti? Odgovor je: radeći puno i puno grešaka.

Pazite na govor tijela

Stručnjaci kažu da, način na koji se držimo (naš govor tijela), utječe na ono kako se osjećamo. Tako ćemo, ako se držimo samopouzdano i otvoreno, imati više samopouzdanja. Ako se držimo zatvoreno, osjećat ćemo se rezervirano i ponizno. Dakle sjetite se: držati uspravno, držati kontakt očima i ne prekrižiti ruke ili stavljati ruke u džepove.

Sjetite se zašto komunicirate

Fokusirajte se na svrhu komunikacije, na to zašto učite, želite posao, želite razgovarati s nekim itd. Možda biste čak željeli ovo i zapisati budući da time povećavate svoju motivaciju i pomažete prevladavanju straha.

Osvjestite svoj unutarnji govor

Unutarnji govor možemo nazvati onime što sebi govorite u svojoj glavi. Budite svjesni njega i zaista ćete mu vjerovati. Ako sami sebi kažete da niste dovoljno dobri, povećat ćete svoju nervozu i početi sumnjati u sebe. A nema ništa gore od toga. Ali, ako se konstantno razuvjeravate da ste dovoljno dobri, osjećat ćete više samopouzdanja.

Podijelite s nama vaše savjete!

Ovo su samo neki od mojih najvažnijih savjeta pri borbi sa nervozom. Naravno, kako bi prevladali strah, moramo se suočiti sa više stvari koje nas plaše.

„Biti hrabar ne znači da se ne bojiš. Znači da, kad se bojiš, izabireš prevladati taj strah kako bi bio najbolja verzija sebe“

Marko Brkić

prof. engleskog jezika