Praznici su dani kada je djeci dozvoljeno da se odmore od protekle naporne školske godine i kada imaju višak slobodnog vremena. Razumljivo je stoga da je roditeljima veliki problem kako da djeca to slobodno vrijeme provedu na najbolji mogući način. Slijedi nekoliko korisnih savjeta kako ispuniti njihovo slobodno vrijeme zanimljivim aktivnostima.

1. Dopustite im da im bude dosadno

Kako su djeca danas izložena strogom rasporedu i obavezama, najbolje im je dopustiti da se snađu kada toga više nema. Naravno, to ne obuhvaća da svako slobodno vrijeme kada ne znaju što raditi provedu uz računane igre i mobitele. Djeci treba omogućiti prostor i sredstva pomoću kojih će kreativno iskoristiti slobodno vrijeme. Npr. neka osmisle novi kraj omiljene priče, nacrtaju svoju slikovnicu, budu urednici obiteljskog časopisa, gledajući tv neka izmisle svoj vlastiti savršeni program i napišu ga te porazgovaraju o tome s vama. Mogućnosti je zaista mnogo.

2. Uvedite raspored obavljanja kućanskih poslova

Nema razloga da ne zaokupirate djecu i dobijete nešto od svega toga. Napravite popis nekih jednostavnijih kućanskih obveza kao npr. nahrani kućnog ljubimca, iznesi smeće, postavi stol itd. Mogu biti neplaćeni, ali i možete im navesti mini „plaću“ za svaki obavljeni posao čime će zaraditi svoj tjedni ili mjesečni džeparac.

3. Posjetite lokalnu knjižnicu

Djeca danas vole jako čitati i to knjige ili slikovnice koje nemaju u obaveznoj literaturi za lektiru u školi. Neka vam posjet knjižnici jednom tjedno bude navika. Knjižnice tokom ljeta nude brojne programe, radionice, druženje sa književnicima i sl. koje vaše dijete može dodatno zainteresirati.

4. Napravite kutiju s popisom aktivnosti

Sastavite popis aktivnosti koje dijete smatra zanimljivima te ih stavite u kutiju. Svaki dan / tjedan shvatite kao obavezu da s djetetom provedete vrijeme radeći ono što ono smatra zanimljivim. Neke od ideja su: oslikavanje plastičnih boca, gradnja utvrde u dnevnoj sobi, izrada rampe za vožnju biciklom u dvorištu itd.

5. Izradite ploču ljetnih sjećanja

U današnje vrijeme nikud ne idemo bez mobitela ili fotoparata. Zabilježite svaki poseban trenutak ili aktivnost fotografijom te na kraju ljeta složite ploču ljetnih sjećanja koja će i vas i dijete podsjetiti na ugodno provedene trenutke. Neka dijete također da svoj doprinos ploči. Najbolja stvar koju možete djeci dati u današnje vrijeme je osjećaj važnosti. Dajte njima mobitel ili fotoaparat da uslikaju što žele. Nespretno slikani trenuci će samo doprinijeti autentičnosti.

6. Društvene igre

Danas postoji mnoštvo društvenih igara. Monopoly, Čovječe ne ljuti se i Domino su samo jedne od njih. Postoje i igre na stranim jezicima, igre usmjerene na prirodne znanosti ili matematiku koje mogu biti itekako korisne, ali i zabavne. U krajnjem slučaju, osmislite jednu društvenu igru zajedno sa svojim djetetom. Neka tema bude vaša obitelj. Dijete će se osjećati važno jer sudjeluje u izradi nečega što m uje poznato.