Profesorica sam talijanskog jezika i lingvistike. Za vrijeme studija posebno sam se zanimala za ligvistiku, porijeklo jezika, indoeuropske jezike, tvorbu, kao i neurolingvističke procese koji nas podržavaju u usvajanju jezika. Moj diplomski rad bio je ‘Rani bilingvizam’, odnosno istraživanje o svim preduvjetima za rano usvajanje stranog jezika kao materinjeg. Zaklela sam se da ću sve naučeno jednog dana isprobati na svom djetetu, i tako je i bilo.

Čim se Amarie rodila pjesmice koje sam pjevušila bile su na engleskom jeziku, nekako su mi bile simpatičnije. Kako je rasla, tako je već sama gledala crtiće na engleskom jeziku, a u našem autu su se i dalje puštale pjesmice, što one za male, ali i za velike. Prve riječi na hrvatskom su bile popraćene i kojom riječju na engleskom, tako da je teško reći na kojem jeziku je izgovorila prvu riječ.

Zajedno smo listale slikovnice, čitale bajke na engleskom jeziku, a nerijetko se i družila s djecom s engleskog govornog područja, tako da je sve dalje zapravo bilo kao igra. Bez ikakvog napora, spontano i jednostavno.

S tri godine je krenula u englesku igraonicu te ne pretjerujem ako kažem da joj je bilo pomalo i dosadno, no smatrala sam da je važno da engleski upozna i u grupi, kroz metodiku ranog učenja i adekvatnim izgovorom. U to doba je već znala i pokoju riječ talijanskog jezika koji joj je bio jednako drag.

Danas Amarie ima 10 godina, ponosna sam jer je odličan đak, trenira judo, svira klavir, a zadnje dvije godine se druži s tetom čuvalicom koja je Australka i s kojom komunicira svakodnevno na engleskom. Tečno govori engleski, čita dječje knjige na engleskom, filmove i crtiće gleda bez titlova, prati nekoliko Youtube kanala na engleskom… Ukratko, njezin život ispunjen je jednako hrvatskim, kao i engleskim jezikom. Talijanski također govori, a sprema se učiti i njemački jer, kako to istraživanja pokazuju, mozak svaki sljedeći jezik uči sve lakše.

Amarie tvrdi da će biti profesorica engleskog jezika te da bi voljela studirati u Americi. Vidjet ćemo, jer preduvjete za to svakako ima.

Ponosna sam i sretna što sam ‘praktično’ dokazala da je zaista jako važno od malih nogu, već od rođenja, djetetu otkriti čaroban svijet stranih jezika. To će mu biti zabava, a ne obaveza ili novi školski predmet.

– Daniela Dapas, prof.