Ruski jezik odraz je golemoga višestoljetnog kulturnog bogatstva, od književnog nasljeđa ranijih stoljeća do turbulentne nedavnije povijesti. S druge strane, Rusija je najveća zemlja na svijetu te time i velika gospodarska sila koja sve više jača. Zašto biste, dakle, trebali razmisliti o učenju ruskoga jezika?

1. Naučit ćete još jedno pismo

Ukoliko pripadate generacijama koje su još u osnovnoj školi učile ćirilicu, to vam neće biti ništa novo, no zasigurno ćete se ipak nekih stvari morati prisjetiti, a osim toga– ruska se ćirilica ponešto razlikuje od srpske. Na primjer, jeste li znali da u ruskom jeziku nema razlike između č i ć, ali ima između “tvrdog” i “mekog” š ( ш i щ) ? Poznavanje ćirilice otvorit će vam vrata ne samo prema ruskom jeziku, već i bugarskom, ukrajinskom…

2. Ruski jezik pripada skupini slavenskih jezika, što ga čini lakšim za učenje

Ruski jezik, baš kao i hrvatski, pripada skupini slavenskih jezika, što znači da potječu od “zajedničkog pretka”, nekog oblika praslavenskog jezika. To znači da će vam mnoge riječi, ili barem njihovi korijeni, biti odmah prepoznatljivi i lako razumljivi, a i gramatičke strukture, kao što su padeži i glagolska vremena, imaju mnogo sličnosti s onima u hrvatskome jeziku. Iz tih ćete razloga lakše i brže savladati osnove ruskog jezika, nego, na primjer, francuskog ili japanskog.

3. Upoznat ćete rusku kulturu

Bilo da to bude samo na nastavi ruskoga jezika, bilo da se odlučite i otputiti u tu prekrasnu daleku zemlju, svakako ćete upoznati barem temelje raskošne povijesti i običaja ruske kulture. Iznenadit će vas koliko je sličnosti s našom kulturom (na primjer, u narodnoj glazbi i nošnjama), ali i koliko je tu osebujnosti (istražite, na primjer, običaje vezane uz rusku saunu “banju”).

4. Komunikacija

Prema podacima portala dnevnik.hr, u 2018.-toj godini ostvareno je 135 tisuća dolazaka ruskih turista, a u 2019. godini taj je broj u porastu za čak 20 %. Ukoliko se bavite uslužnim djelatnostima, znanje ruskog jezika kvaliteta je koja će vas izdvojiti od konkurencije i zadiviti vaše klijente. Ukoliko niste u toj branši, poznavanje ruskog jezika zasigurno će vam biti as u rukavu kad primijetite kakvog zgodnog turista ili turistkinju i poželite ih pozvati na noćno kupanje :).

4 razloga zašto je dobro učiti ruski jezik

Paula Čivrak
Profesorica engleskog i ruskog jezika