1. Razmišljajte u pojedinačnim riječima

Možda još ne znate donositi važne odluke na engleskom jeziku, no možete biti svjesni vaše okoline na engleskom te imenovati predmete koje vidite ili radnje koje obavljate. Kada se probudite ujutro možete pomisliti “Good morning!”, a kad odlazite spavati npr. “Long day. Tired. Good night!”
Kako biste se podsjetili da morate vježbati svaki dan koristite neke od savejta:
Koristite svoj mobitel – postavite podsjetnik
Pretvorite to u igru – dajte si bodove za svaku imenovanu riječ i kad dosegnete određeni broj bodova, nagradite se.
Ostavljajte poruke po kući – npr. na ogledalu u kupaoni ostavite papirić sa riječima vezanim uz stvari u kupaoni.

2. Opisujte svoj dan

Dnevno opisivanje može biti recimo ovako: “It’s morning. She wakes up and rubs her eyes, preparing to face the day. She yawns as she makes herself a cup of coffee, and wonders what she should wear today.”
Možete govoriti o sebi u trećem licu (on / ona) ili koristiti prvo (ja). Možete opisivati sve. Od toga što radite do toga kako tog dana izgledate. Ovime ćete uvježbati koristiti svakodnevne riječi kao i govor punim i točnim rečenicama.

3. Izmišljajte razgovore

Odaberite temu i pretvarajte se da razgovarate s nekim o njoj. Ako se spremate na važan razgovor za posao, pretvarajte se da ste na razgovoru. Ako tek učite pojedinačne riječi, postavljajte si pitanja o tim riječima. Ako vježbate razgovor, pokušajte ga u glavi odigrati na nekoliko različitih načina. Također se prilikom vježbanja ne treba fokusirati na izgovor i strah od govorenja nego na temu. Preporuča se vježba s partnerom na glas, no tek nakon što ste uvježbali nekoliko razgovora u svojoj glavi te se osjećate ugodno oko teme i detalja. Na ovaj način ćete steći više samopouzdanja u ono što ćete reći i na kakav način ćete reći.

4. Postanite kreativni

Ponekad postoji nekoliko načina kako se izraziti. Čak I kad ne znate riječ, budite kreativni i upotrijebite druge riječi. Npr. ako nekome pokušavate objasniti da ste izgubili ključeve, ali se ne možete sjetiti riječi ključ, možete to reći na drugi način. Recimo “I can’t open my door because it’s locked,” ili “I can’t get into my house, I lost the thing you use to unlock the door.”
Dakle, kada zapnete, ne koristite materinji jezik. Umjesto toga, razmislite kako da na lukav način zaobiđete korištenje riječi.
Neki od načina kako opisati riječ koje se ne možete sjetiti su:
• It’s the opposite of…
• It’s similar to…
• It’s a place where…
• It’s something you use to…
• It’s an action you do when…

5. Izgradite svoj rječnik

Kada u svojoj “bazi” imate dugačak popis riječi, što s njima učiniti? Prvi korak je da ih koristite u razgovoru (i svojim razmišljanjima). Dobar način za ovo je da grupirate riječi u skupine i jednu skupinu od, recimo 5 riječi, odaberete ujutro i koristite ih tokom dana. To će vam pomoći da ih se sjetiti dulje.
Također, ne oklijevajte upotrebljavati poznate mobilne aplikacije za učenje jezika. Njih možete koristite kada vam je dosadno ili da korisno skratite vrijeme u javnom prijevozu.

6. Upotrebljavajte englesko – engleski rječnik

Isprva ćete shvatiti kako rječnici upotrebljavaju riječi koje vam nisu poznate kako bi opisali neke druge riječi. Nemojte da vas to frustrira. Umjesto toga, odaberite aplikaciju ili web stranicu koja je dizajnirana za učenje jezika.

Postoji još mnogo načina kako mozak “prebaciti” u engleski. Npr. možete promijeniti jezik aplikacija ili društvenih mreža. Ali, počnite sa ovih 6 koraka. Dovoljni su da lakše počnete razmišljati na engleskom.

I ne zaboravite početi donositi odluke na engleskom. Na ovaj način ćete donositi bolje odluke. Znanstveno dokazano!

Kako razmišljati na engleskom u 6 kratkih koraka

Marko Brkić
Profesor engleskog jezika