Pisanje može biti toliko zabavno jednom kada se izgubite u pisanju i kad vam napokon krene. Bilo da želite unaprijediti svoje vještine pisanja, napisati knjigu, ili se samo zabaviti, vježbanje kreativnog pisanja je sjajan način da započnete.
Svrha vježbanja kreativnog pisanja jest da inspirira ideju, misao, ili priču u vašoj glavi, tako da jednostavno i brzo možete početi pisati i uvježbati vještine pisanja.
Postati bolji u pisanju je slično kao odlazak u teretanu kako biste vježbali – što više to budete radili, veći će vam “mišići pisanja” postati te ćete i vi biti bolji u tome.

Imajte na umu da NE TREBATE trošiti sate na vježbanje pisanja. Ako se izgubite u pisanju – odlično! No, dovoljno je i malo vremena.

Sljedećim vježbama možete posvetiti čak i samo 10 minuta dnevno.

1. Pišite natuknice

Korisne su kada zapnete i ne znate o čemu dalje pisati. One će vam dati nove ideje i teme o kojima možete pisati. Npr.:
• Hrana – Pišite o hrani. Hrani koju ste jeli nedavno, najdražoj hrani ili jelu kojeg se rado sjetite ili uz koje vaš vežu uspomene itd.
• Snovi – Pišite o nedavnom snu. Proširite radnju sna i probajte vidjeti koliko daleko će vas priča odvesti. Mnoga poznata djela su počela kao snovi.
• Životinje – Odaberite životinju koja vas zanima. Zamislite kako bi se bilo probuditi kao labud, tiger, riba i sl.
• Strah – Čega se bojite? Kako biste prevladali taj strah?

2. Vježbe pisanja abecede

Započnite pisati priču tako da svaka rečenica počinje sa drugačijim slovom abecede. Morate upotrijebiti sva slova od A do Ž u prvih 30 rečenica. Ova vježba je odlična jer će vas natjerati da se sjetite ili upotrijebite neke rijetke riječi. Razmislite, pogledajte u rječnik ili započnite rečenicu rjeđim slovima kao Đ ili DŽ.

3. Napišite pismo sebi kada ste bili mlađi

Vrlo zanimljivo, a i moglo bi vas odvesti u različitim smjerovima. Počnite tako da odaberete dob te odaberite poruku koju želite prenijeti.

4. Pišite uz inspirativne slike

Pronađite slike na Internetu koje vas inspiriraju ili ih izrežite iz novina ili časopisa. Nakon što prikupite set od 6 slika, napišite priču o svakoj od njih te ih na kraju povežite u jednu priču. Razmislite kako biste ih mogli povezati na značajan način.

5. Pišite iz perspektive druge osobe

Odaberite neku osobu koju dobro poznajete. Vizualizirajte kako se budite kao ta osoba. Kakav je njihov život? Što im je na umu? Što su im ciljevi? Čega se boje? Što izbjegavaju? Zaista se postavite u njihove cipele i razmislite kako se osjećaju te kako reagiraju na svijet. Ova vježba je odlična jer vam pomaže kako razviti likove iz vaših priča, a također vam pomoći da budete suosjećajni i puni razumijevanja što je jedna od ključnih stvari koje posjeduju pravi pisci i autori.

6. Dajte ime likovima

Smislite ime koje vam zvuči odlično ili pretražite Internet. Pišite o toj osobi. Tko su oni? Što ih pokreće u životu? Kakav im je bio život dok su odrastali? Kakav im je život sada?

7. Napišite priču koju ste prije čuli

Pišite o priči koju vam je netko ispričao. Odaberite onu koje se sjećate. Zašto vam se svidjela ili ne? Tko ju je učinio toliko posebnom? Pokušajte ju zapisati te onda proširiti. Kako biste ju učinili zanimljivijom, jedinstvenom ili snažnijom?

8. Upotrijebite nasumični članak sa Wikipedije

Idite na Wikipediju I kliknite “random article”. Upotrijebite taj članak kako bi vam dao ideju za pisanje. Napišite priču ili ideju vezanu uz taj članak ili njegovu temu.

9. Postavite “scenu”

Napišite odlomak ili dva o okolini koja vas okružuje i koristite opisne rečenice kako biste dočarali scenu. Opisujte što vidite. Jednom kada ste postavili “scenu”, pokušajte napisati priču koja se događa u toj okolini.

10. Koristite rječnik

Prelistajte rječnik ili knjigu koje sadrže riječi koje nikada prije niste čuli. Odaberite riječ i upotrijebite ju u rečenici te vidite kako biste tu rečenicu pretvorili u priču.

Kreativne vježbe pisanja za učenje engleskog jezika

Marko Brkić
Profesor engleskog jezika