Ako ste od našeg prošlog susreta prešli sa pisama i razglednica na mailove, imam novosti za vas, tj. nekoliko riječi ili nazivlja u svijetu computera kako biste se lakše snašli u talijanskom jeziku.

Computer čitamo na način kao i u engleskom jeziku, međutim to ipak nije kao ju možda doživljavamo, engleska riječ.

Computer dolazi preko francuskog jezika, a od sveprisutnoga latinskog, kao izvedenica od glagola computare, riječi složene od cum (sa, zajedno) + putare (čistiti stablo, obrezivti naokolo); pa je korištena u smislu značenja riječi calcolare – zbrajati.

Calcolare pak poznajemo po kasnije razvijenoj riječi kalkulator kao spravi koja nam koristi u svrhu vršenja računskih operacija.

Možete, naravno, koristiti i naziv il computer da scrivania, pc portatile (pi či), laptop o tablet, ovisno koji njih upotrebljavate.

Ako koristite mobitel znači da koristite cellulare ili telefonino, a sadašnji mobiteli gotovo su svi tehnologije: sensibile al tocco delle dita tj. touchscreen.

Dijelovi computera su:

lo schermo – ekran ili monitor

il lettore cd – hard disc ili čitač cd-a

lo scanner – skener

la tastiera – tipkovnica

gli altoparlanti – zvučnici

la stampante – pisač ili printer

il mouse – miš 

E-mail adresa u talijanskom jeziku je ženskoga roda, pa glasi: la mail ili ako vas tko pita vašu l’indirizzo mail, znat ćete da se želi sa vama dopisivati!

la posta elettronica je elektronska pošta

spedire un’e-mail – poslati mail

dal, da  – od…. (pošiljatelj)                       a  – za…  (primatelj maila, poruke)

l’oggetto – je tema razgovora

la chiave – je lozinka

Kada trebate odgovoriti stisnete tipku: rispondi, a ako imate priloge koje ćete dodati mailu kao što su fotografije, razni dokumenti i sl., stisnite tipku allegato.

Poznati znak @ se osim at izgovara: chiocciola  (kjočola) jer podsjeća na životinjicu puža, što i jest u talijankom jeziku: pužić ili chiocciola!

Tako bi se adresa: anna.neri@vod.it čitalo: ana punto neri chiocciola vod punto it.

Salve alla prossima /Do sljedećeg puta srdačno vas pozdravljam! 

Kako napisati mail na talijanskom jeziku

Anamarija Hlušička Pulić
Profesorica talijanskog jezika i turkolog