Bilo da se radi o nepredviđenoj situaciji ili pak osobnoj nemogućnosti fizičkog pohađanja tečaja, online nastava nameće se kao jedino moguće rješenje. Na sam spomen online nastave polaznicima tečaja stranog jezika diže se kosa na glavi, pitaju se „Kako ću razumjeti njemački, talijanski, španjolski preko Skypea?!“ No, u toj naizgled neugodnoj situaciji zaboravljamo da je naš profesor s tečaja uvijek tu za nas i da online nastava ipak ima neke prednosti (a neki ju profesori čak i preferiraju!) Neke od njih su:

1. Sve ostaje sačuvano

Koliko vam se puta dogodilo da nešto niste razumjeli jer je profesor ili polaznik rečenicu izgovorio prebrzo i nerazumljivo, ali vam je bilo neugodno tražiti da ponove ili zapišu? Online nastava vam je po tom pitanju saveznik. Svi programi putem kojih se online nastava održava imaju jednu predivnu funkciju – snimanje. Zato nakon svakog sata pogledajte predavanje opet, poslušajte audio zapise i ponovno pročitajte dodatne materijale. Napredak zagarantiran!

2. Ne trošite vrijeme razgovorima nevezanima uz temu

Koliko god voljeli „ćaskati“ s prijateljima iz grupe, ponekad se takvi razgovori rastegnu i preuzmu glavnu riječ. Online nastava funkcionira tako da profesor u grupi proziva polaznike kada trebaju nešto reći pa se stoga svaka mogućnost nepotrebnog razgovora na hrvatskom jeziku smanjuje.

3. Ne ovisite o nečitkom rukopisu

Koliko god profesori bili tu za vas i trudili se biti što je više moguće razumljivi, ponekad im je „u krvi“ da imaju loš rukopis. Online nastava je odlična jer vam profesor sve piše direktno u razgovor pa nema straha da ćete umjesto „bear“ napisati „beer“.

4. Ne živcirate se traženjem parkirnog mjesta

I ostale tehničke sitnice. Koliko ste puta ušli u školu stranih jezika 10 minuta kasnije jer nikako niste mogli naći parking? U online nastavi parkirani ste u vlastitoj fotelji!

5. Ne vraćate se kući kasno s tečaja

Ponekad na tečaj jezika idete direktno s posla. Premoreni ste, gladni, žedni, nikako vam nije do učenja. S online nastavom stvar je drukčija – ne morate voziti umorni, ne vraćate se kasno kući i u udobnosti ste vlastitog doma.

6. S vremenom i navikom shvaćate važnost kontinuiranog ponavljanja

Posljednja, ali i najvažnija stvar je ta da s vremenom počnete uviđati važnost kontinuiranog ponavljanja. Zašto? Vraćamo se na točku 1. Kada vam je predavanje snimljeno i jedino što trebate učiniti jest stisnuti „play“, svakako ćete radije uroniti u strani jezik nego da morate raditi šturo, s bilježnicom i udžbenikom.

Prednosti online nastave

Tena Bukna
PROFESORICA ENGLESKOG I NJEMAČKOG JEZIKA