Znam, znam, diže vam se kosa na glavi na spomen Skypea, Officea, Zooma, Google Classrooma i ostalih alata. Nikako se ne vidite u toj online nastavi. Nekom radi televizor. Nečija žena kuha večeru. Nečije dijete sluša glazbu. Profesora od silne buke ne čujete i ne razumijete. To vas užasno demotivira. No, u svakom segmentu života potrebna je prilagodba, a i živimo u vrijeme kada se sve aktivnosti „sele“ na internet. Kako bi se lakše i uspješnije prilagodili te naučili jezik jednako kvalitetno kao i u nastavi uživo, donosimo nekoliko savjeta.

1. Ponavljanje, ponavljanje, ponavljanje

Ne naglašavamo ovo dovoljno; ponavljanje i ponovno iščitavanje i slušanje materijala s tečaja jezika vrlo je važno. Srećom, online nastava ima divnu funkciju snimanja predavanja, tako da propušteno ili nedovoljno usvojeno možete uvijek pogledati. Ako treba, i tri puta. Lako, zar ne?

2. Online komunikacija

Velika prednost online komunikacije je ta što vam profesor može poslati gotovo sve – pdf udžbenike, audio zapise, video, prezentacije…i vi ih možete u sekundi preuzeti i pregledati na svom laptopu ili mobitelu. Zgodno! Nadalje, online komunikacija sjajna je zbog toga što će vam biti mnogo lakše u svako vrijeme kontaktirati svog profesora i pitati ga što vam nije jasno.

3. Iznova slušajte audio zapise

Slušanje je iznimno važna vještina. Sama činjenica da vam je audio zapis dostupan u nekoliko klikova, što vas sprječava da ga prebacite na mobitel, uključite dok kuhate, vozite se u autu, tonete u san…

4. Složite si vlastitu knjižicu s primjerima s tečaja

U online nastavi sve već imate natipkano. Kako biste maksimalno iskoristili ono što imate i uvelike unaprijedili svoj strani jezik, jednostavno kopirajte primjere profesora u Word i pored njih napišite nekoliko svojih. Tako ćete lakše zapamtiti i gramatiku i vokabular.

5. Potražite digitalne alate i igre za uspješno učenje vokabulara

Ne moramo reći koliko je čudo ovaj internet…Duolingo, Babel, Cambridge English samo su od nekih izvora pregršta novih riječi i struktura. Počastite se, besplatno je!

6. Googlajte slike vezane uz vokabular

Google, Google Translate i ostali prijatelji. Bilo da se radi o slikama vezanima uz vokabular, riječima koje ne znate izgovoriti, primjerima rečenica…Google sve ima. Učenje je u vašim rukama!

7. I naravno – ugasite televizor

Smanjite i ugasite sve moguće izvore buke kako bi učenje drugima bilo ugodnije te kako vi ne biste bili demotivirani jer „ova online nastava je katastrofa, ništa ne čujem“. Nije, vjerujte nam, radimo ju već 14 godina!

Tena Bukna
Profesorica engleskog i njemačkog jezika

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *