Uplatili ste tečaj. Strani jezici su „in“. Upoznali ste profesoricu. Vidjeli predavaonice. Ima i parking. Pomaknuli ste termin pilatesa i sina premjestili u drugu grupu na nogometu. Šefa ste zamolili za promjenu smjene. Kupili ste knjige, zgodne su, šarene, kad ih otvorite ne razumijete niti jednu riječ, kakva su ovo čudna slova, toga u hrvatskom nema!? Na prvom satu vam je bilo baš zgodno, škola stranih jezika je super, profesorica je draga i stručna, kolege su zanimljivi i susretljivi, ne čini vam se da će ovo biti problem. Ok, ne znate pročitati baš svaku riječ, ali doći će to na svoje, zar ne? 40. sat: oh ne, ne ide! Ako ste se prepoznali u ovom opisu, ovaj je blog baš za vas, vas koji strahujete od nedostatka napretka i imate sumnje vezane uz strani jezik. Ovo su najčešći strahovi i sumnje s kojima se potencijalno možete suočiti:

1. Ja ništa ne napredujem?!

Da, napredujete, ali to trenutno ne osjetite. Jezik se sastoji od pisanja, čitanja, slušanja i govorenja. Tu se dakako uklapa i opće razumijevanje. Te su vještine procesi, a ne gotovi proizvodi. To što ste završili početni njemački, a ne razumijete izvornog govornika koji „vergla“ nepoznati dijalekt ne znači da niste ništa naučili.

2. „Fulao“ sam jezik ili slobodnu aktivnost

Što ja radim, zašto sam upisao francuski jezik? Vrlo jednostavno, jer vam treba za posao ili vam se sviđa. Možda da ste upisali nešto produktivnije? Što je produktivnije od učenja koje je idealan kardio za mozak i garantira svježiji i uvježbaniji mozak u starosti? Ne brinite, niste bacili novac, strpite se i učite. Osim toga, što biste drugo radili da niste upisali strani jezik? Odgovor je točan, sjedili pred TV-om.

3. Nikada neću postići željeni stupanj, ovo nema smisla

Vrijeme odmiče, novčanik je sve tanji, a vi ste tek na A2.1 i imate osjećaj da ništa ne znate reći? Znate, ali niste dovoljno hrabri da pokušate (izvan tečaja stranog jezika). Fali vam riječ? A da nije riječ o tome da ne ponavljate dovoljno? Nećete naučiti strani jezik tako što ste na tečaju jednom čuli riječ ili frazu. Morate ju još nekoliko puta pročitati i upotrijebiti. Ne brinite. Djeca od prvog razreda osnovne do četvrtog razreda srednje škole strani jezik uče minimalno 1000 sati. Sad vam vrijeme koje ste potrošili i koje ćete potrošiti i ne zvuči tako loše, zar ne?

4. Svi će mi se smijati zbog naglaska

Nitko vam se neće smijati zbog naglaska, niti profesor, niti kolege, niti izvorni govornici. Možda samo ona osoba koja se i inače ruga nekome jer se spotaknuo, a takve ignoriramo. Izvornim će govornicima, a i profesoru, biti drago da se trudite koristiti njihov jezik i neće se obazirati na to što govorite ruski engleski ili hrvatski njemački. O francuskom da i ne govorimo. Razmislite malo, vi govorite još jedan jezik, što znači da u sebi imate još jedan svijet. Uostalom, naglasak se može izvježbati, a najbolja je metoda imitacija poslušanog teksta iz udžbenika ili strane pjesme. Da, možete zvučati kao Princ Charles.

5. Slabiji sam od drugih, neugodno mi je

Baby steps. Jezik nije lekcija iz povijesti koju možete naučiti za ocjenu 5 u 20 minuta i zatvoriti knjigu. Jezik se usvaja. Što se prije pomirite s tim da ste odgovorni za svoje učenje i da 4 sata tečaja tjedno nije dovoljno, već da morate ponavljati, slušati glazbu, čitati članke na stranom jeziku i gledati filmove, bit će vam lakše. Drugi to sigurno rade, zašto ne biste i vi? Vjerujte nam, Jasna koja ima dvoje djece, težak posao i trenutno obnavlja kuću sigurno ne razmišlja o vama i vašem napretku i ne misli da ste glupi.

Stoga, uprite i zagrijte stolicu. Ni jednadžbe s dvije nepoznanice niste naučili u 20 minuta. Škola stranih jezika i susretljiv profesor idealno su okruženje za savršen napredak. Budite strpljivi, marljivi i hrabri!

Tena Bukna
PROFESORICA ENGLESKOG I NJEMAČKOG JEZIKA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *