Posao, djeca, pas, vikendica, auto, spremanje, kuhanje, peglanje… Škola stranih jezika? Tko još ima vremena za tečaj, osobito kad čujete da traje i po 3 i pol mjeseca?! Vi! Vi imate vremena za tečaj, i to intenzivni. Imate, jer traje samo mjesec dana, dakle kratak je, tako da ne morate svoje obaveze dugoročno premještati, mijenjati, niti „usositi“ kolegicu da se na dulji rok zamijeni s Vama za smjenu. Pitate se kakvi su to intenzivni tečajevi, jesu li bolji ili lošiji od općih, normalnih tečajeva… Iskreno, nema razlike, kvaliteta rada je ista, program je isti, udžbenik je isti, samo ste ovdje kompaktnije rasporedili i iskoristili svoje vrijeme. Intenzivni tečaj idealan je za ljude koji su jako zaposleni i ne žele se obvezati na dulji rok te za one koji u kraćem roku moraju naučiti određeni strani jezik ili položiti stupanj. No, bojite se, kako ćete uspjeti savladati sve na tečaju koji traje kratko. Evo nekoliko savjeta iz usta profesorice (i vječne učenice stranih jezika):

1. 4 sata nije dovoljno

Što god vam tko tvrdio, nećete postati ekspert stranog jezika ako knjigu otvarate samo tijekom tečaja. Neovisno o tome koliko ste platili i koliko sati traje tečaj, jezik ne možete izolirati u 4, 5 ili 6 sati tjedno i misliti da ćete ga uspješno usvojiti. Jeziku, kao i matematici, treba mnogo ponavljanja i vježbe. Otvorite tu knjigu još koji dan u tjednu, neće vam ruka otpasti. Ili pogledajte film, poslušajte pjesmu, pročitajte nešto na stranom jeziku. Strani jezik nije putovanje od točke A do točke B. Strani jezik je ples, stoga pazite na korake.

2. Potražite pomoć profesora

Vjerujte nam, ništa nam nije milije nego kad polaznik pokaže zanimanje za naš strani jezik. Rado ćemo Vam poslati još zadataka, objašnjenja, ilustracije i slično. Jer – ruka ruku mije. Mi smo tu da Vi budete zadovoljni, a Vi ste tu da se mi nakon tečaja osjećamo uspješno.

3. Sinergija s kolegama

Sve je lakše u paru (ili u grupi). Kontaktirajte kolegu s tečaja, pronađite svog partnera za učenje. Bit će Vam lakše kada čujete da ni on ne razumije članove ili Present Perfect, tako da ćete si međusobno psihički olakšati taj ludi pothvat zvan učenje jezika. Osim toga, ukoliko budete skupa učili, stvorit ćete efekt učionice. Uvijek je lakše učiti kada Vam netko nešto objašnjava. Uz kavu!

4. Osvijestite svoje (realne) mogućnosti

Škola stranih jezika, tečaj, udžbenik, sve su to vremenske i financijske investicije. Najbolje moguće, jer ste investirali u sebe, umjesto da ste kupili tenisice kojima će se vrlo brzo odlijepiti potplat. Možda nemate uvijek vremena za ponavljanje, ali s obzirom na investiciju, žrtvujte gledanje filma ili serije kako biste ponovili gradivo ili naučili nešto novo. Tečaj je kratkoročna investicija s dugoročnim rezultatima. U to se kratko vrijeme potrudite izvući najbolje od sebe.

5. Treba Vam odmor?

Tečaj stranog jezika nije 4 sata dnevno „bubanja“ i „štrebanja“ i samo pisanje, čitanje, slušanje, gramatika. Na stranom jeziku ćete se opustiti, zabaviti, našaliti… Strani jezik je nešto poput mentalne joge. Nakon tečaja ćete, dakako, i popiti kavu s kolegama i profesorom. Ukoliko ste se dosad nećkali, mislili da intenzivni tečaj nije za Vas, razmislite malo. Taj kratki, slatki, začinjeni podvig upravo je ono što Vam treba da se vratite u normalu nakon ovog „nenormalnog“ stanja!

Tena Bukna
PROFESORICA ENGLESKOG I NJEMAČKOG JEZIKA

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *