Kao profesor njemačkog jezika dosad sam se barem 1000 puta susrela s polaznicima koji se žale da su okruženi engleskim; u glazbi, na televiziji, u književnosti, na računalu,… te stoga teško prihvaćaju njemački jezik. Kad bi bar sav sadržaj kojim smo okruženi bio na njemačkom! Međutim, nažalost nije tako. Kako bismo vam pomogli da taj „ružni“ jezik učinite sebi bliskijim, predlažemo da pogledate nekoliko njemačkih filmova (postoje li uopće filmovi koji nisu američki?!) Evo nekoliko primjera:

1. Lola rennt

Ovaj klasični njemački film slavnog redatelja Toma Tykwera prati Lolu koja mora pronaći 100 000 njemačkih maraka u dvadeset minuta kako bi spasila život svog dečka. Njezin je dečko izgubio novac svog šefa i sada će biti ubijen ukoliko Lola ne dođe do novca. Film je podijeljen u tri različita „trčanja“, a svaki počinje isto, ali završava potpuno drugačije. Film je idealan za osobe koje uče njemački jezik jer nema mnogo govora, mnogo kompliciranog vokabulara i ima mnogo ponovljenih rečenica.

2. Das Leben der Anderen

U hrvatskom jeziku preveden kao Život drugih. Mjesto radnje: istočna Njemačka. Ovaj film prati njemačkog obavještajca Wieslera koji se emocionalno uključuje u živote onih za koje bi trebao špijunirati. Ovaj film ne samo da će poboljšati vaše njemačke vještine tako što će vas izložiti različitim naglascima, već će njegova popularnost među Nijemcima biti sjajna tema za razgovor kada želite vježbati svoj njemački. Također, naučit ćete više o tom nesretnom dijelu povijesti.

3. Der Untergang

Hrvatski: Hitler: konačni pad. Film govori o posljednjih 10 dana Hitlerova života. Ako vas zanima kako zvuči austrijski naglasak, obavezno pogledajte ovaj film jer se glavni glumac za ulogu pripremao gledajući originalne snimke Hitlerovih govora (jer svi znamo da je Hitler bio Austrijanac).

4. Good Bye, Lenin!

Ako ste više raspoloženi za komediju, ovaj bi film mogao biti bolji izbor za vas! Alexova majka, stalna zagovornica dijela socijalističkog jedinstva Istočne Njemačke, pretrpi srčani udar i padne u komu u listopadu 1989. Tijekom svoje kome pada Berlinski zid, a Istočna Njemačka postaje dom Burger King restorana, reklama Coca-Cola, i zapadnonjemačkih migranata. Da bi majku zaštitio od još jednog srčanog udara, Alex se služi raznim lažima kako bi sakrio činjenicu da je pao Berlinski zid. Vrlo komično, vrlo korisno; jezično i povijesno!

5. Das Experiment

Užasno napet i pun (nažalost) nasilja, Das Experiment priča priču o socijalnom, pogodite, eksperimentu u zatvoru. Prijavljeni se dijele na čuvare i zatvorenike te tijekom filma poprimaju psihička obilježja jednih ili drugih. Dakako, sve završava općim pokoljem, ali je razvoj likova iznimno interesantan za gledati. Ako ništa, barem ćete naučiti dobro vikati na njemačkom.

Eto, sada nemate izliku da je engleski svuda i da za baš nijedan film na njemačkom niste čuli! Daljinski (za TV i za klimu) u ruke i borite se protiv vrućine ovim vrlo borbenim jezikom!

Liebe Grüße!

Najbolji filmovi za učenje njemačkog jezika

Tena Bukna
Profesorica njemačkog i engleskog jezika