Kroz povijest je uvijek bilo pokušaja stvaranja univerzalnog jezika. U stara vremena kao lingua franca, odnosno univerzalni jezik, služili su grčki, latinski, aramejski i sl. Zasigurno ste se zapitali i kako je ta uloga pripala engleskom. Prije širenja Velike Britanije na američki kontinent, engleski nije bio svjetski jezik. Tek nakon povijesnih promjena i stjecanja trgovačke važnosti u svijetu engleski se nametnuo kao jezik univerzalne komunikacije. Svi znamo za Esperanto. No, što je s drugim (više ili manje uspješnim) pokušajima?

1. Volapük

U 19. je stoljeću njemački svećenik Johann Schleyer osjetio božansku prisutnost koja mu je naredila stvaranje univerzalnog jezika. Dizajniran da se lako može naučiti, sadržavao je jednostavan sustav korijena dobivenih iz europskih jezika. Volapük se kroz srednju klasu brzo proširio i na njega se gledalo kao na korisno međunarodno sredstvo komunikacije. No, s obzirom na to da je autor u jezik ubacio njemačke prijeglase (ä, ö, ü,…), mnogima nije baš „sjeo“.

Zanimljivost: Sve do 1960-ih, fraza „govoriti Volapük“ bila je francuska izreka koja je značila govoriti gluposti ili lupetati.

2. Interglossa

lingvist i biolog Lancelot Hogben zalagao se za jezik bez različitih oblika riječi i nastavaka. Interglossa je vokabular preuzela iz grčkog i latinskog, a sintaksu i redoslijed riječi iz kineskog. Hogbenova filozofija temeljila se na ideji da „najbolja gramatika je bez gramatike“.

Zanimljivost: Ovaj jezik i danas možete naučiti. Internet je prepun različitih materijala i zajednica ljudi koji ga rabe je doista velika.

3. Ithkuil

Ovaj umjetni jezik razvio je John Quijada „kako bi pokušao stvoriti ono što ljudska bića, prepuštena vlastitim uređajima, nikada ne bi prirodno stvorila“. Tijekom proučavanja egzotičnih jezika, Quijada je bio zaintrigiran idejom da svaki jezik ima nešto što čini bolje od svih ostalih jezika. Ithkuil je razvijen kao pokušaj kombiniranja svih prednosti različitih jezika širom svijeta kao savršeno učinkovit jezik koji može komunicirati informacije što kraće i preciznije.

Zanimljivost: „Eipkalindholl te uvolilpa ipcatorza uxt ri’ekcuobos abzeikhouxhtou eqarpa? dhai’eickobum ot euzmackuna? xhai’ekc’oxtimmalt te qhoec ityatuitha?,“ Njemački više nije problem, zar ne?

4. AUI

Jedan od najbizarnijih konstruiranih jezika je AUI, što u prijevodu znači „svemir-duh-zvuk.“ Razvio ga je austrijski psiholog iz Iowe, John W. Weilgart, koji je navodno tvrdio da ga je naučio kao dijete od zelenog vanzemaljskog humanoida koji je rekao da je AUI univerzalni jezik logike koji se koristi u čitavom svemiru. Za razliku od drugih pokušaja stvaranja univerzalnog jezika, AUI nema veze s bilo kojim postojećim ljudskim jezikom. Utvrdio je za što je vjerovao da su 31 temeljna univerzalna elementa značenja i povezao ih svaki s samoglasnikom ili suglasnikom.

Zanimljivost: Kombinacijom „b“ („zajedno“) s „u“ stvara se „bu“, ili „zajedno-čovjek“, što znači „ti“. Slično kao i brojevi na francuskom jeziku, hihi!

5. Blissymbols

Ovaj komunikacijski sustav koji je razvio Charles K. Bliss osmišljen je kao univerzalni pisani jezik koji bi mogli koristiti svi na svijetu bez obzira na svoj maternji jezik. Bliss je bio očaran kineskim likovima, njihovom poviješću i idejom da govornici različitih jezika mogu dijeliti jedinstveni pisani sustav. Odlučio je razviti znanstveniju verziju ove ideje kao Blissymbols, koja je kombinirala elemente iz matematike, molekularnih formula i električnih slikovnica.

Zanimljivost: Iako nije zaživio kao jezik, Blissymbols korišten je u 1970-ima da pomogne osobama s cerebralnom paralizom u komunikaciji.

 

Nakon ovoliko kompliciranih jezika, zasigurno ćete odmah sjesti i bez problema naučiti njemačku deklinaciju pridjeva… Ma, zamislite samo da nema našeg omiljenog engleskog…

5 pokušaja stvaranja univerzalnog jezika

Tena Bukna
Profesorica engleskog i njemačkog jezika