Previše ste u uredu ili kod kuće. U posljednje vrijeme imate osjećaj da samo radite, kuhate, spremate i spavate. Već dugo (od srednje škole ili fakulteta, ili pak prvog posla) niste naučili ništa novo i osjećate se kao da stagnirate. Polako shvaćate da život nije status quo i da biste se trebali nekako pokrenuti, čisto da se osjećate bolje i uspješnije. Birate između joge, slikanja, violine i stranog jezika? Sve su to divne aktivnosti koje će vam zasigurno podići kvalitetu života. No, strani je jezik nešto posebno. A ovo su razlozi zašto biste ga trebali učiti:

1. Dobar je osjećaj

Strani jezik, odnosno, učenje stranog jezika putovanje je koje neće tako brzo završiti i u vama ostaviti samo slatke uspomene. Strani je jezik utrka s preprekama nakon koje ćete se osjećati preporođeno. Drugim riječima, učenje stranog jezika u ljudima budi osjećaj iznimne uspješnosti baš zato jer se u tom procesu susreću s mnogim preprekama, teškom gramatikom, groznim vokabularom, nezgodnim izgovorom. No, kada to jednom svladate, osjećat ćete se kao kralj svemira.

2. Svuda je oko vas

Strani je jezik jedina aktivnost kojom možete biti konstantno okruženi. Kada počnete učiti strani jezik potrudite se. Gledajte strane filmove, slušajte stranu glazbu, prebacite mobitel i računalo na strani jezik, ukućane pokušajte nešto naučiti, čitajte knjige, primjećujte predmete i pojave, imenujte ih. Tako ćete brže usvojiti jezik i učiniti si ga prirodnijim. Vidite, mogućnosti učenja su neograničene!

3. Poslovne prilike

Ok, odlični ste u svom poslu. Dobro napredujete. Zadovoljni ste. No, i Marija i Slaven dobro napreduju. Kako ćete se izdvojiti od njih? Poznavanjem dodatnog stranog jezika. U doba kada je tržište prezasićeno raznim stručnjacima iz svih vrsta branši, dodatne vještine poput stranog jezika mogu biti odlučujuće pri zapošljavanju ili napredovanju. Zamislite samo programera koji zna njemački jezik. Da postoje stvarni super junaci, on bi zasigurno bio jedan od najjačih.

4. Umor od slobodnog vremena

Svi volimo ići na kave i koristiti slobodno vrijeme za odmor. Svi volimo ležati pred TV-om. No, nakon nekog se vremena osjećamo beskorisno i lupamo glavom o zid jer smo slobodno vrijeme potrošili „bezveze“. Zašto ne biste spojili ugodno s korisnim i upisali tečaj stranog jezika nakon kojeg ćete sigurno s kolegama iz grupe popiti i kavu. Vidite, popili ste kavu, popričali ste, ali ste nešto i naučili. Ustanite s kauča, nemojte biti „couch potato“.

5. Putovanja su dovoljan razlog

Upoznala sam jednom ženu koja je proputovala cijeli svijet (ok, možda ne one otoke gdje žive zatvorena plemena). Svi su joj se divili, ali je ona kao glavnu stvar vezano uz svoja putovanja uvijek napominjala manjak znanja engleskog ili drugog stranog jezika. Zamislite, sletili ste u Šangaj, sve je napisano onim čudnim slovima. Ima i engleskog, ali ne znate piše li „povrtna juha“ ili „izvadit ćemo vam jetru“. Strašno, jer upravo Kina ima najveći broj govornika engleskog jezika. Naučite ga, pojedite bolje tu povrtnu juhu, inače…

Jesenska motivacija – zašto strani jezik?

Tena Bukna
Profesorica engleskog i njemačkog jezika