Kao profesorica s dugogodišnjim iskustvom, u podučavanju se borim s istom stvari s kojom se borite i vi koji pohađate tečaj stranog jezika. A to je, dakako, vječna dilema – kvaliteta ili brzina učenja. Naravno, htjeli biste i ovce i novce, kao i ja. Pa evo nekoliko savjeta koji će vam u startu mnogo pomoći (da se riješite serijske lijenosti i predrasuda prema njemačkom jeziku):

1. Gramatika (ni)je važna

Da, je. Ne, nije. Ovdje se radi o finoj ravnoteži između onoga što vam doista treba, a to su fraze, riječi, slaganje rečenica i pričanje, i onog nužnog zla, gramatike. Svi će profesori za svoj jezik reći da je gramatika jako važna i da nema jezika bez savršeno čistog znanja gramatike, a isto će tako i polaznici reći „ma taj je jezik sama gramatika“. Tajna je – ne treba vam baš nikakvo gramatičko znanje da biste naučili prve fraze na njemačkom, jer ih učite po zvuku:

Guten Tag!

Auf Wiedersehen!

Ich verstehe nicht!

Könnten Sie bitte wiederholen?

Mein Name ist Hans.

2. Gramatika JE važna

Da biste si olakšali cijelu priču, trebate postati svjesni da bez gramatičkog minimuma nema maksimalnog uspjeha. Da, možete se jedno vrijeme izvući „nabadajući“ riječi, nepovezano, bez gramatičkih pravila. Ali dokad? Moj savjet je – naučite glagolske nastavke i osobe vrlo rano, jer će vam pomoći u daljnjem učenju i eliminirati onaj strah koji vas sustigne nakon nekih 50 sati učenja:

ich – e

du – st

er, sie, es – t

wir – en

ihr – t

sie, Sie – en

3. Izgovor, izgovor, izgovor!

Da biste se osjećali samopouzdanije, pa makar u vašem govoru gramatika hoda na štakama, naučite pravilno i vjerno izgovarati njemačke riječi i glasove. Ä, Ü i Ö, sch, ch, ei, ie, r… u početku vam se čine kao neprijatelji, ali dugoročno, ukoliko i sami sebi budete zvučali dobro na njemačkom, zvučat ćete i drugima te će drugi samim time steći dojam da znate puno više nego što je to istina. Zgodan trik, zar ne? Izgovor uvijek možete provjeriti na https://www.duden.de/, kao i sve ostale njemačke nedoumice!

Kako si olakšati učenje njemačkog?

Tena Bukna
Profesorica njemačkog jezika