Vjerovali ili ne, postoji nešto čudnije od upotrebe prijedloga u talijanskom jeziku ili njemačke deklinacije pridjeva. Jezici na stranu, donosimo vam nekoliko najčudnijih božićnih običaja (uz koje će vaša čudna obiteljska tradicija izgledati sasvim obično):

1. Ukrajinski pauci

Ako se bojite paukova, ovo nije za vas! Mi imamo kuglice, lance i zvijezde, a Ukrajinci koriste ukrase nalik paukovim mrežama. Zašto? Ukrajinska narodna priča kaže da si jedna siromašna udovica nije mogla priuštiti božićne ukrase te su se kućni pauci sažalili nad njom i po cijelom drvcu ispleli prekrasne mreže. Koje iznenađenje za djecu na božićno jutro, zar ne?

2. Japan i KFC

Zlatno je, sjaji se, nalazi se u košarici, svi hrle da bi uzeli jednu… ne, ne radi se o božićnim kuglicama, već o KFC piletini. Umjesto tradicionalnih jela, Japanci za Božić uživaju u hrskavim blagodatima ovog poznatog prehrambenog lanca. Zašto, ni meni nije jasno.

3. Čišćenje i spremanje protiv demona u Gvatemali

Da, i mi panično čistimo i spremamo pred Božić. Zavjese, podovi, stolnjaci, čak i oni najskriveniji kutci koje vam se inače baš i ne da čistiti, sve da gosti ne bi slučajno zamijetili mrvicu prašine na televizoru. No, žitelje Gvatemale nije briga za goste. Oni tjedan prije Božića naporno spremaju i čiste svoje domove, a zatim svo smeće iznesu van te na vrh te hrpe stave figuru vraga te sve to lijepo zapale, kako bi se riješili svega lošeg od prošle godine. 

4. Crveno donje rublje

Iako se običaj proširio i kod nas, nošenje crvenog donjeg rublja na proslavi Silvestrova običaj je, pogodite odakle? Iz Španjolske, naravno. Što drugo očekivati od tako vatrenog naroda. No, u španjolskom gradiću La Font de la Figuera digli su crveno rublje na višu razinu, tako da na Silvestrovo održavaju utrku gdje trkači nose samo crveno donje rublje.

Eto, nakon ovoga uopće nije čudno što svi u Smartu u vrijeme Božića (i mnogo, mnogo prije) nosimo one blesave džempere!

Najčudniji božićni običaji u svijetu

Tena Buka
Profesorica engleskog i njemačkog jezika