Zvuče francuski? Da. Na slikama su iz Francuske? Da. Francuske su? Ne. Pa da vidimo:

1. Croissant

Zašto je u obliku polumjeseca? Zašto je većina pekarskih proizvoda u obliku polumjeseca? 1683. godine Osmansko Carstvo napalo je Beč. U rane jutarnje sate, dok su se osmanski ratnici pripremali da se prikradu gradu i unište ga, nekoliko pekara koji su se probudili kako bi pripremili kruh osjetili su neprijateljsku prisutnost i upozorili vlast, spasivši grad. Kao nagradu za svoje herojsko djelo bečki pekari dobili su privilegiju da ispeku posebno pecivo u obliku polumjeseca, simbola Osmanskog carstva, ali je kroasan svoje prhko tijesto dobio tek mnogo kasnije.

2. Giljotina

Iako i sam naziv potječe iz francuskog jezika, giljotina se koristila mnogo, mnogo ranije, tamo negdje oko 1066. godine u, pogodite, Engleskoj. Dakako, svoju je popularnost stekla za vrijeme Francuske revolucije, kada se sve i svakoga i zbog mrkog pogleda obezglavljivalo šakom i kapom (uh, nezgodno).

3. Bicikl

Kada pomislite na Pariz, pomislite na kapice, prugaste majice i vožnju biciklom uz ispadanje bageta iz vrećice. Međutim, ni bicikl nije francuski izum. Prvotno vozilo na dva kotača bilo je njemački Draisine. Drasienne ili velocipedu, kako su ga zvali u Francuskoj, dizajnirao je Karl Drais von Sauerbonn, njemački izumitelj i šumar. Ali tek je kasnije Škot, Kilpatrick Macmillan, osmislio sustav poluga, ručica i pedala za pokretanje vozila.

4. French fries (pomfrit)

Stanovnici sela i manjih gradića u Belgiji zaslužni su za ovu nezdravu, ali finu poslasticu. Oni su navikli pržiti ribu koju su ulovili u rijeci, ali zimi, kada se rijeka zaledila, seljani su počeli su rezati krumpir i pržiti ga. Krajem 17. stoljeća belgijski su krumpirići postali hit. A zašto se zovu French fries? Jer su ih tako prozvali američki vojnici u 1. svjetskom radu, pogodite gdje? U Belgiji. A koji se jezik govori u Belgiji? Tako je, francuski jezik.

5. Brkovi

Svijet je star 4,5 milijardi godina. Pored Grka, Rimljana i još mnogo, mnogo starijih kultura, doista mislite da su brkovi potekli tek iz modernije Francuske? Francuski jezik možda je iznimno poseban, ali brkovi doista i nisu – oni su, naime, nađeni još 2500 godina pr. Kr. na egipatskoj lončariji.

No, to ne znači da ne trebate učiti francuski jezik. Francuska kultura još je uvijek jedna od kolijevki zapada i dala je svijetu neprocjenjive vrednote. Učinite i vi sebe neprocjenjivim. Naučite francuski jezik.

5 stvari za koje mislimo da su francuske, ali nisu

Tena Bukna
Profesorica engleskog i njemačkog jezika