Sigurno ste se susreli s ovim pitanjem pri praćenju školskih obaveza i općeg razvoja vašeg djeteta. Ono uči engleski u redovnoj školi, školi stranih jezika i naizgled redovno piše domaće zadaće, ali kada ga pitate nešto jednostavno, ne dobijete točan odgovor. Gdje leži problem? Donosimo nekoliko mogućnosti i savjeta.

1. Dijete je okruženo isključivo hrvatskim jezikom

Sve što gleda na YouTube-u, sve što čita, s čime se na dnevnoj bazi susreće, je na hrvatskom jeziku, što znači da dijete nema doticaj sa stranim jezikom pored dva sata tjedno u školi gdje mu koncentracija vjerojatno niti nije na potrebnom nivou. Potaknite dijete da se više okruži stranim jezikom. YouTube vam je saveznik. Neka manje gleda sinkronizirane crtane filmove. Ukoliko ima mobitel, prebacite ga na strani jezik. Djeca izazove shvaćaju kao zabavu, stoga nećete pogriješiti.

2. Ipak prekontrolirajte domaću zadaću

Ako dijete redovito piše zadaće, ne znači da ih piše aktivno. Moguće da se radi o automatizmu prepisivanja iz udžbenika ili čistog bojanja ili povezivanja linija bez obraćanja pažnje na sadržaj na stranom jeziku. Dakako, to je normalno, jer se radi o djetetu. Nakon napisane zadaće tražite od djeteta da ponovno pročita zadaću naglas i ispitajte ga nekoliko riječi. Učinite to nekoliko puta da samo stvori ranu naviku učenja. Neka kasnije samo na taj način analizira zadaću.

3. Dijete ne voli strani jezik

Uđite u ulogu detektiva; razgovarajte s njim. Možda mu se prijatelji rugaju, možda ne voli profesoricu, možda mu se strani jezik gadi ili jednostavno ne sviđa. Uđite u srž problema. Svakako porazgovarajte i s profesoricom. Potrudite se, jer je strani jezik ulog u budućnost; za studij, posao, boravak u inozemstvu… Strani je jezik jedna od najvrjednijih stvari koju dijete nosi iz osnovne škole.

4. Udžbenik sadrži nerazumljive zadatke

Ova je pojava vrlo česta. Ukoliko dijete naiđe na zadatak koji je suviše teško postavljen, neće ga riješiti i s vremenom će steći dojam da je taj strani jezik užasno težak. Savjetujte se s profesoricom ili profesorom i zamolite ih da malo podrobnije objasne zadatak.

5. Većinu riječi dijete izgovara potpuno pogrešno

Već smo napomenuli da je dječji mozak plodno tlo za jezik. Ukoliko primijetite ovu pojavu, a česta je, potaknite dijete da sluša glazbu na stranom jeziku ili gleda strane crtane filmove te da ponavlja određene riječi. U ovoj će se dobi izgovor popraviti sam od sebe.

Što kada dijete ne napreduje u učenju stranog jezika?

Tena Bukna
Profesorica engleskog i njemačkog jezika