Ako vrijeme provodite na društvenim mrežama ili internetu, velika je vjerojatnost da ste naišli na meme (hrv. – mim). Mimovi su duhovite riječi, slike ili video zapisi koji se dijele po cijelom internetu. Mimovi nas mogu nasmijati, ali i naučiti puno o engleskoj gramatici. Mogu demonstrirati stvari poput strukture rečenice i kako interpunkcijske ili pravopisne pogreške utječu na značenje. Danas ćemo istražiti dva zanimljiva primjera.

1. Zarezi spašavaju živote u engleskoj gramatici

Pažljivo ga pročitajte i vidite možete li uočiti razliku u značenju između dvije rečenice:

Let’s eat, grandma.

Let’s eat grandma.

Zarezi spašavaju živote.

U prvoj rečenici, “Let’s eat, grandma.”, primijetite stanku iza riječi “eat”. Pauza je ovdje značajna.

Kad dajemo prijedlog, poput “Let’s eat”, i nakon toga zastanemo da izgovorimo ime neke osobe, to pokazuje da razgovaramo izravno s tom osobom. U pisanom obliku, zarezom označavamo da razgovaramo ili se obraćamo nekome.

Međutim, druga rečenica, “Let’s eat grandma.” nema zareza. To sugerira da razgovaramo s nekim drugim o baki. Dakle, rečenica znači da sugeriramo drugoj osobi da pojedemo svoju baku. Smiješnost ovog prijedloga izražava koliko su zarezi važni za značenje. Dakle, zarezi doista spašavaju živote!

Može li se pomoću memeova učiti gramatika?

Foto: Canva

2. They’re i you’re

I na kraju, prelazimo na mim o homofonima. Homofon je riječ koja zvuči kao druga riječ, ali ima drugačije značenje i pravopis. Engleski jezik sadrži mnogo homofona.

Pročitajte ovaj popularni mim koji se može pronaći na svim popularnim društvenim mrežama. Čitanje dok slušate ovdje je korisno jer neke riječi zvuče isto kao i druge.

If I ever use „there“ instead of „they’re“ and „your“ instead of „you’re“, I’ve been kidnapped and am signalling for help.

Autor ovog mima očito je netko kome su pravopisne pogreške problematične.

Amerikanci često ne znaju razliku između spomenutih riječi i često izazivaju nervozu kod profesora engleskog jezika. Iako je prilično jasna razlika između THERE (tamo) i THEY’RE (oni su)  te YOUR (tvoje) i YOU’RE (ti si), i dalje imaju problema kod pisanja spomenutih riječi.

Ovakvi mimovi mogu nam pomoći da naučimo više o engleskoj gramatici. Također nam mogu pomoći da se nasmijemo uobičajenim greškama koje čak i izvorni govornici engleskog čine.

Može li se pomoću memeova učiti gramatika?

Marko Brkić
Profesor engleskog jezika