Sigurno ste barem jednom naišli na reklamu za aplikaciju koja obećaje da učenje jezika nikada nije bilo jednostavnije. Samo trebate odvojiti nekoliko minuta na dan i tečno ćete progovoriti jezik u trenu. Ako vam je to zvučalo predobro da bude istinito, to je zato što jest. Stvarnost učenja jezika putem aplikacija zapravo je mnogo više razočaravajuća od toga.

Aplikacije za učenje jezika često obećavaju da će vas naučiti kako čitati, pisati ili govoriti novi jezik, sve s vašeg telefona. Duolingo tako nudi stablo vještina s vježbama slušanja, karticama za ponavljanje i pitanjima s višestrukim izborom kako bi vas naučili novim riječima, frazama i rečenicama. Memrise nudi lekcije slične Duolingu, s nekoliko jedinstvenih značajki: na nove riječi možete napisati bilješku te si tako pomoći da zapamtite novu riječ ili izraz, a možete i pristupiti videozapisima izvornih govornika koji naglas izgovaraju frazu. S druge strane, Babbel uz pitanja s višestrukim izborom i zvučne zapise koristi i razgovorne primjere kako bi pokazao kako koristiti nove riječi ili fraze kada razgovarate s drugom osobom.

Unatoč razlikama, sve aplikacije za učenje jezika obećaju isto: koristite li svakodnevne vježbe na telefonu, naučit ćete cijeli novi jezik. No kako to zapravo izgleda u stvarnosti?

Prednosti i nedostaci aplikacija za učenje jezika

Jedno od područja koje se ubrzano razvilo dolaskom aplikacija upravo je učenje stranih jezika. Posljednjih godina razvijene su mnoge aplikacije za učenje jezika za mobitele i tablete.

Ljudi koji žele znati kako naučiti novi jezik često nas pitaju koliko su učinkovite besplatne aplikacije za učenje jezika i jesu li dovoljne da stvarno tečno govore, čitaju i pišu na stranom jeziku. S obzirom na to da odgovor ovisi o više faktora, krenimo s prenostima i nedostacima aplikacija za učenje jezika.

Prednost 1: Ne ovisite o vremenu ni lokaciji 

Najveća prednost aplikacija za učenje jezika je to da jezik možete učiti u bilo koje vrijeme i gdje god da se nalazite. Osim toga, ne morate određeno vrijeme u danu posvetiti učenju i ne ovisite o radnom vremenu škole stranih jezika. Aplikacija je uvijek dostupna, bilo da je 7 ili 2 ujutro.

Prednost 2: Učite vlastitim tempom

Jedna od često spominjanih prednosti jezičnih aplikacija je to da vam omogućuju da si uzmete vremena i napredujete onoliko brzo (ili sporo) koliko želite. Nema pritiska i možete se zadržati na riječi sve dok niste sigurni da ste je naučili.

Prednost 3: Besplatne su

Većina aplikacija za učenje jezika je besplatna ili barem postoji besplatna verzija aplikacije. Ako niste sigurni u koji jezik želite uložiti vrijeme i novac, možete se okušati u učenju putem aplikacije prije nego donesete konačnu odluku.

tečajevi za djecu

Nedostatak 1: Vokabular, vokabular i samo vokabular

Aplikacije za učenje jezika usredotočene su na izgradnju vokabulara i pomažu vam u učenju riječi kroz ponavljanje. No ako ste pomoću aplikacije namjeravali naučiti i gramatiku, vježbati izgovor ili poraditi na čitanju, razočarat ćete se. Bez obzira na to koju aplikaciju koristite, nijedna ne može posvetiti jednaku pozornost svim vještinama koje biste razvijali tradicionalnim učenjem jezika. 

Neke aplikacije usmjerene su samo na vokabular, druge samo na gramatiku, a neke kombiniraju skup aktivnosti za koje su stvaratelji aplikacije odlučili da su najbitnije. Tako se često događa da učenjem putem aplikacije propuštate ključne gramatičke lekcije ili pak znate mnogo riječi, ali ne i kako ih složiti u smislenu rečenicu. 

Nedostatak 2: Nema povratne informacije

Jedna od prednosti upisivanja tečaja jezika je dobivanje povratnih informacija o praktički svemu: 

  • jeste li točno napisali riječ
  • koliko ste dobro preveli rečenicu
  • trebate li poraditi na izgovoru
  • je li vaša intonacija bila primjerena situaciji

S druge strane, aplikacije za učenje jezika prilično su dobre u pružanju osnovnih prijedloga o relativno jednostavnim stvarima. Na primjer, aplikacije koje se fokusiraju na učenje vokabulara mogu vam pomoći da naučite kako se riječ piše. Također mogu provjeriti jeste li spojili izraz s točnim prijevodom ili pak umetnuli točnu riječ u rečenicu.

Ipak, ono što aplikacija ne može jest naučiti vas više od osnova. Na primjer, kada ispravno prevedete rečenicu na satu jezika, s profesorom možete također raspravljati o drugim mogućim prijevodima. Aplikacija vam također ne može objasniti da je vaš prijevod točan, ali previše formalan za situaciju u kojoj se nalazite.

Nedostatak 3: Stvara se lažni osjećaj napretka

Osjećaj postignuća i uspjeha vrlo je važan kod učenja jezika jer vas motivira i tjera da učite više. Međutim, percepcija učenja koju stvaraju aplikacije za učenje jezika često je potpuno lažna. 

Naime, primarna svrha aplikacija jest da greške isprave relativno lako, a informacije su podijeljene u kratke i jednostavne dijelove sa sustavom ponavljanja. Zbog toga zadaci koje dobivate nisu pretjerano teški, a nakon nekog vremena vam se čini da samo ispravljate ono što ste zaboravili i idete naprijed. Vrlo ubrzo može vam se dogoditi da postanete previše uvjereni u svoje znanje jezika. 

Ako za učenje jezika koristite aplikaciju, važno je zapamtiti da uspjeh u aplikaciji ne znači nužno i vladanje jezikom kojeg ste odabrali. Možete imati savršen rezultat u spajanju riječi s njihovim definicijama, a u stvarnom životu još uvijek ne znati održati kratki razgovor.

Što vas aplikacija za učenje jezika ne može naučiti

Iako putem aplikacije možete naučiti novi sustava pisma ili osnovne fraze, to je samo mali dio tečnog ovladavanja jezikom. Ono što se računa kao tečno određuje se Zajedničkim europskim referentnim okvirom za jezike (CEFR), a o njemu možete pročitati više u našem prethodnom blogu.

Jezične aplikacije jednostavno vas ne mogu dovesti do razine C2. Jednostavno ne postoje lekcije koje bi vas naučile, na primjer, kako voditi složen razgovor o zdravstvenom sustavu, porezima ili bilo kojem drugom području vaše stručnosti. Štoviše, ako se pridržavate samo planova lekcija u aplikacijama, nećete moći adekvatno komunicirati s drugom osobom. Po definiciji, ova dva ograničenja isključila bi postizanje čak i razine B2.

Jezične aplikacije također se bore s nekim od prešutnih pravila komunikacije. Na primjer, u jezicima kao što je japanski postoje različite razine formalnosti i uljudnosti koje određuju koji oblik bi riječ trebala imati na temelju vašeg odnosa s osobom s kojom razgovarate. Tako, na primjer, možete koristiti jedan oblik rečenice kada razgovarate s prijateljem, ali formalniju verziju kada razgovarate sa šefom.

Ono što je najvažnije, jezične aplikacije nisu drugi ljudi, a cijela poanta učenja jezika je upravo komunikacija s drugim ljudima. Možete naučiti onoliko riječi ili rečenica koliko želite, ali dok ne budete u stanju razgovarati s drugom osobom, nikada nećete biti tečni.

potvrda o znanju jezika banner

Zaključak

Aplikacije za učenje jezika vrlo su popularne u trgovinama aplikacija diljem svijeta. Duolingo je nedvojbeno najpopularniji, a iza njega slijede Busuu i Babbel. Iako istraživanja pokazuju pozitivne rezultate pri korištenju aplikacija za učenje jezika, treba uzeti u obzir da su ispitanici paralelno upisani i na tečajeve stranih jezika te koriste aplikacije samo za dodatno vježbanje.

Stoga, učenje jezika putem aplikacije može biti dobra početna točka ili pak dodatak tečaju jezika. Ako ste prošli sve lekcije u aplikaciji, možda je vrijeme da razmislite o klasičnom učenju ili pak unaprijedite svoje vještine razgovora na konverzacijskom tečaju.