Ljeto polako dolazi kraju, učenici i studenti kreću u školi, a radnici se vraćaju u rutinu nakon godišnjih odmora. Jesen predstavlja nove početke, pa ste možda i Vi jedni od onih koji su od jeseni odlučili krenuti učiti novi jezik, ili osvježiti već pomalo zahrđalo znanje. Možda ste već počeli proučavati ponude raznih škola stranih jezika, ali među svim tim opcijama niste sigurni koji je tečaj za Vas? Opći, konverzacijski, intenzivni? Ukoliko za intenzivni tečaj nemate vremena već želite jezik učiti polagano i redovno, koji od ostala dva izabrati? Koja je uopće razlika između općeg i konverzacijskog tečaja?

Koja je razlika između općeg i konverzacijskog tečaja?

 

OPĆI TEČAJ

Kod svakog učenja jezika razvijamo sljedeće četiri kompetencije: čitanje, slušanje, pisanje i govorenje. Uvijek prvo vježbamo čitanje i slušanje, koje su više pasivne kompetencije, a onda krećemo s pričanjem i pisanjem, koje su produktivne kompetencije. U njima mi stvari koje smo pasivno razumjeli krećemo sami koristiti. Opći tečaj jezika obuhvaća sve ove kompetencije i one se sve vježbaju. Svatko od nas u nekoj od njih je bolji. To samo znači da ostale moramo malo više vježbati, a za to je namijenjen opći tečaj, kako bi radili na svima njima.

KONVERZACIJSKI TEČAJ

Što ako Vas baš ne zanima previše učiti gramatiku ili čitati tekstove? A ni pisanje Vam ne treba pretjerano. Ili to sve možete sami kod kuće raditi, ali nemate s kime pričati strani jezik. Ili Vam sve ide dobro, ali kad trebate pričati, ne ide Vam lako? Ili idete na put u drugu zemlju i želite biti spremni? Ili jako volite jezik i želite ga koristiti s ljudima koji to isto osjećaju? Tu je za Vas konverzacijski tečaj. Na njemu ne učite novu gramatiku, ne čitate tekstove i ne pišete eseje ili poslovna pisma, već pričate o temama koje profesor odabere ili koje Vas zanimaju. Uz to Vam profesor poslije daje povratnu informaciju o greškama koje radite, ili Vam pomogne s riječima koje ne znate ili za koje niste sigurni. Stoga, na konverzacijskom tečaju uglavnom pričate, bilo s profesorom ako je to individualni sat, bilo s grupom ako je nastava grupna. U svakom slučaju, Vaše aktivno korištenje jezika se razvija puno više nego na općem satu.