Grupni tečaj ili individualni tečaj – što je bolje za mene?Mnogi polaznici dolaze u našu školu sa željom da nauče ili usavrše neki jezik, bilo iz poslovnih razloga ili zbog putovanja, rodbine, opće kulture i slično. Jedno od najčešćih pitanja koja nam novi polaznici postavljaju u školi stranih jezika Smart je: „Što je bolje za mene – grupni ili individualni tečaj? Koje su prednosti i nedostatci?“ Kao i sve drugo u životu, i vrsta tečaja ima svoje dvije strane. Primjerice, grupni tečaj uvijek je zabavniji jer upoznajete razne ljude i družite se, ali, s druge strane, individualni tečaj može biti intenzivniji i kroji se prema vašim potrebama, željama i mogućnostima. Individualni tečaj vam može pružiti više u kraćem roku, ali vam grupni tečaj može omogućiti komunikaciju s nesavršenim govornicima stranog jezika. Bilo kako bilo, ako ste zainteresirani za upis tečaja, o sljedećim faktorima trebate razmisliti:

  1. Imate li specifične nedostatke vezane uz strani jezik?

Ako odlično govorite jezik, sporazumijevate se bez problema, imate velik vokabular, gramatika vam ide solidno, ali se nikako ne snalazite u pismenom dijelu, a baš vam pisanje treba za posao, onda je individualni tečaj pravi izbor za vas. Tijekom individualnog tečaja ćete se 1 na 1 s profesorom moći usredotočiti na to jedno specifično područje u kojem vam nedostaje znanja, tempom koji vama odgovara i na način koji vama odgovara. S druge strane, ako vam nedostaje konverzacije, onda će grupni konverzacijski tečaj biti pravi odabir za vas – vrlo je važno razgovarati s govornicima čije je znanje jezika bolje od vašeg i gore od vašeg – tako se stvara realistična razgovorna situacija.

  1. Nedostatak vremena? Nije problem! Ni za tečaj njemačkog jezika! 🙂

Grupni se tečajevi održavaju 2 puta tjedno po 2 školska sata u fiksnim terminima, iza 18 sati. Ako vam raspored ne dopušta redovito pohađanje takvog tečaja, pravi odgovor za vas je individualni tečaj. Intenzitet individualnog tečaja i vrijeme pohađanja nastavnog sata kroji se prema vama i vašim željama i mogućnostima pa tako s profesorom ili profesoricom možete dogovoriti 2 školska sata tjedno, 2 puta po 2 školska sata tjedno, 2 puta po 1 školski sat tjedno i slično. Individualni tečaj vam također pruža mogućnost da nastavu pohađate i online putem našeg školskog Zooma.

Grupni tečaj ili individualni tečaj – što je bolje za mene?

  1. Trebam govoriti na kongresu, treba mi konverzacijski tečaj!

Vaš posao je takav da do sada nije zahtijevao aktivnu upotrebu stranog jezika licem u lice, razgovorno, već je bilo dovoljno služiti se njime pismeno i formalno. No, odjednom u tvrtku dolaze strani partneri, otvarate se inozemnom tržištu ili pak trebate govoriti na nekom kongresu. Panika! Što ćete sada? Ok, dobro vladate stranim jezikom, ali trebate „probiti led“, riješiti se nervoze i poboljšati svoj postojeći stručni vokabular. Ne možete ni zamisliti situaciju da govorite pred nekoliko stotina ljudi, a da vam se glas ne trese. U tom je slučaju za vas puno bolji individualni tečaj, nego grupni. Zašto? Grupni bi vas tečaj mogao obeshrabriti ako čujete da netko govori bolje od vas, ili biste pak mogli ići linijom manjeg otpora i pustiti druge da govore dok se držite u sjeni. Navedeno neće dati rezultate koje trebate, stoga je mnogo pametnije odabrati individualni tečaj 1 na 1 jer ćete s jednom osobom, profesorom, lakše razbiti nervozu, komunicirati svoje želje i strahove i dobro se „istrenirati“ za nadolazeću situaciju na poslu.

Bilo kako bilo, grupno ili individualno, s jezikom ne možete pogriješiti, stoga nam se javite u školu stranih jezika Smart. Imamo sve, osim klingonskog.