Maja Bajamić

Fani Stipković

Filip Brkić

Ana Miščević

Diego Siqueira

Gina Damjanović

Daniela Trbović

Mirna Maras

Poznati o nama

Dorijan Elezović

Poznati o nama

Anja Alavanja

Karmela Vukov Colić

Maja Bajamić

Poznati o nama

Koje jezike govorite?

Hrvatski (hahah), engleski, pomalo francuski, talijanski i španjolski. 

Koliko je važno znanje stranog jezika u vašem poslu?

Mislim da je znanje stranog jezika važno u gotovo svakom poslu. Ljudi su putujući i život svakoga dovede u priliku da prozbori ‘dvi tri na tuđem’. 

U mom poslu je jako bitno, često komuniciram na engleskom, poslovno i umjetnički surađujem s ljudima iz drugih zemalja, a i jednom kada budem predstavljala Hrvatsku na Eurosongu, bitno je da dobro raspolažem jezicima, hahaha!

Koje biste jezike voljeli učiti osim standardnih i zašto?

Voljela bi uz engleski dobro znati talijanski i španjolski. Volim pjevati na ta tri jezika.

Kako mislite da će se snaći na online tečaju jezika u Smart školi?

Jako će me veseliti osvježavanje, ponavljanje i usavršavanje gramatike i pravopisa  engleskog jezika, po kojem mi je mrvicu ipak pala prašina, pošto ga, u odnosu na hrvatski još uvijek koristim dosta manje.  

Koje su po vama prednosti online nastave?

Ja sam pravi  ‘old school đir’. Volim papir, olovku, kemijske u bojama, markere i profesoricu ili profesora u stvarnoj prisutnosti. Naravno, prednosti onlinea su brojne, počevši od mogućnosti da kontinuirano učite i ne stagnirate ma gdje god se nalazili i kakav god da vam je tempo života. ‘Smart’ u svakom slučaju! 

Što biste poručili budućim polaznicima Smart škole?

Da budu ponosni jer dugoročno ulažu u sebe i bogate se novim znanjima i saznanjima i želim im svu sreću u procesu, a onima koji se možda preispituju, želim da što prije donesu odluku za nova učenja. 

Ako imamo više života, u svakom bi trebali savladati barem još jedan ili dva jezika uz materinji, a ako imamo samo u ovaj jedan, kratak je i svit je mali, ali čeka na nas! 

Fani Stipković

Poznati o nama

Koje jezike govorite?

Engleski, španjolski i talijanski. Talijanski sam poprilično zapustila otkako sam došla u Španjolsku jer su mi se u početku jako brkali španjolski i talijanski tako da sam ga jako rijetko koristila. Upravo zato ću krenuti opet sa satovima talijanskog.

Koliko je važno znanje stranog jezika u vašem poslu?

Izuzetno je važno iako ne pridonose mnogi tome pažnju. Netko se snalazi s jednim jezikom, ali rekla bih da oni najbolji pričaju po nekoliko jezika. Napomenula bih da je isto tako poprilično drugačije, kad živiš u inozemstvu, za nekoga kome je materinji jezik hrvatski ili engleski i španjolski. Ja moram puno više raditi na jezicima jer živim od toga, s time se snalazim, radim tako da je za mene to odlična investicija. A i jezici ti otvaraju svijet i pomažu ti da profesionalno odskačeš od drugih.

Koje biste jezike voljeli učiti osim standardnih i zašto?

Voljela bih naučiti portugalski i ruski.

Kako mislite da će se snaći na online tečaju jezika u Smart školi?

Mislim da ću se odlično snaći na online tečaju talijanskog jezika u Smart školi i jedva čekam da krene. Dosta kolega mi je preporučilo Smart školu koja ima jako dobru metodu i odlične profesore tako da nestrpljivo iščekujem prve zadatke.

Koje su po vama prednosti online nastave?

Prednosti online nastave Smart škole su da ne moraš ići iz kuće, ureda. Ja živim u Madridu koji ima 8 milijuna stanovnika tako da svejedno preferiram online da ne gubim vrijeme u prometu. Ali rekla bih da je svakoj osobi zgodnije tako jer je praktičnije i brže.

Što biste poručili budućim polaznicima Smart škole?

Polaznicima Smart škole bi poručila da ulažu u sebe jer je to najveći životni ulog. Jezici su prva putovnica za svijet, otvaraju toliko vrata. Ja sam krenula vrlo rano ulagati u učenje stranih jezika i to mi je vjerojatno i okrenulo život u smjeru u kojem sam otišla jer ne bih bila mogla ni putovati, ni intervjuirati, ni imati magisterij na španjolskom da nisam prije toga ulagala u sebe. Isto tako bih poručila budućim polaznicima Smart škole da ne odustaju dok potpuno ne dominiraju jezik.

Filip Brkić

Koje jezike govorite?

Govorim engleski jezik, možda mogu reći da govorim i slovenski, a od ostalih jezika još neke razumijem, poput njemačkog ili španjolskog. Ali moram ih usavršiti da bih mogao reći da ih govorim.

Koliko je važno znanje stranog jezika u Vašem poslu?

Danas je to postalo važno, praktički u svakom poslu, poznavanje jezika već je dugo stvar opće kulture. Imam dojam da danas doista svi pričaju engleski, pa nekako ostali jezici padaju u drugi plan, jer mnogi se vode time – ‘pa svi znaju engleski’.

Poznati o nama

Koristite li koji strani jezik u Vašem svakodnevnom životu?

Koristim se engleskim praktički na dnevnoj bazi, a zbog nekih obiteljskih veza i okolnosti sve više i španjolskim.

Koje biste jezike voljeli učiti osim standardnih i zašto?

Definitivno španjolski koji mi je relativno kasno ušao u uho. Ali i njemački, koji su starije generacije sjeverne Hrvatske dosta dobro poznavale. Kasnije je obično i bio drugi jezik u školama i često je gubio na važnosti pored engleskog.

Kako mislite da ćete se snaći na novom tečaju u Smartu?

Siguran sam da će to biti nešto jako korisno za mene. O Smartu sam čuo samo najbolje preporuke od prijatelja, a kasnije sam se i sam uvjerio u to. Sviđa mi se taj individualni pristup i mladi profesori puni elana.

Ana Miščević

Poznati o nama

Koliko je važno znanje stranog jezika u Vašem poslu novinarke RTL-a?

Danas je znanje stranog jezika bitno u svemu, za sve i za svaku dob. Dobro poznavanje barem jednog stranog jezika danas više nije ‘dodatno znanje’ već osnova. Moj bi posao bio nezamisliv bez znanja, u mom slučaju, engleskog jezika. Naime, radeći u emisiji koja je pratila i svjetsku showbiz scenu, jako sam često putovala na intervjue u Ameriku, London, Pariz… Pred mojim su se mikrofonom našle velike zvijezde poput Keanu Reevesa, 50Centa, Michaela Douglasa, Jamie Foxxa i brojne druge zvijezde, pa čak i Donald Trump… I sad zamislite da ne znam engleski. Ne bih niti dobila priliku za takav posao iz snova! Engleski mi je potreban i svakodnevno na radnom mjestu.

Koristite li koji strani jezik u Vašem svakodnevnom životu?

Voljela bih dijeliti kućanstvo ili radno mjesto s osobom kojoj je materinski jezik, na primjer engleski, kako bih svakodnevno usavršavala svoje znanje. No, svaki dan gledam video sadržaje ili čitam tekstove na engleskom jeziku. Kroz školu i školu stranih jezika u životu sam učila i njemački jezik te francuski… ali baš zbog nekorištenja istoga u svakodnevnom životu ne mogu reći da ih danas pričam. Zato mislim da jezik treba svakodnevno prakticirati. To je kao vožnja bicikla, jednom kad naučiš, znaš osnove uvijek – ali treba voziti svaki dan kako bi se usavršio.

Često se služite engleskim jezikom za Vaše objave na društvenim mrežama; kako odlučite koji ćete jezik koristiti u objavi?

Ponekad nešto ne možeš reći osim na engleskom. Imaju te neke fraze koje se ne mogu prevesti na hrvatski jezik. Baš kao što sam rekla, engleski jezik danas je standard kojim se svi svakodnevno služimo.

Koje biste jezike voljeli učiti osim standardnih i zašto?

Učila sam njemački i francuski i voljela bih obnoviti svoje znanje jer sam sve zaboravila. Jako mi se sviđa i ruski jezik.

Vaš sin Milo ima deset godina; smatrate li da je za njega važno učiti strane jezike i izvan redovite nastave?

Milo je išao u američki vrtić u sklopu CAS-a baš kako bi naučio engleski. Prednost je ta što je ondje išao s djecom iz brojnih drugih zemalja te su svi međusobno pričali na engleskom jeziku. Mislim da je takav pristup učenju najbolji – jednostavno zaboraviti da hrvatski postoji! Tete i djeca međusobno su komunicirali isključivo na engleskom jeziku i danas mu je to poput materinskog jezika. Djeca upijaju kao spužve i smatram da s učenjem stranih jezika treba početi u što ranijoj dobi. Baš zato bih preporučila svakom roditelju da upišu djecu u školu stranih jezika izvan redovite nastave kako bi što bolje savladali jezik.

Kako mislite da će se snaći na novom tečaju u Smartu?

Milo priča engleski, a njemački jezik učio je u sklopu vrtića kao dodatni. Odlučili smo, s obzirom na to da će ga učiti i u školi, da svoje znanje poboljša i izvannastavnim programom u vašoj školi! Istovremeno kreće sa učenjem i kod vas i u školi i vjerujem da će mu to itekako pomoći! A ima i prijatelje koji žive u Njemačkoj pa je ovoga ljeta nešto ‘nabadao’ te se veselimo da će sljedeće godine na moru s prijateljima moći razgovarati puno tečnije.

Izuzetno ste angažirani oko obrazovanja Vašeg djeteta; imate li kakvih preporuka kako dijete zainteresirati za strani jezik?

Ponekad se pitam je li dobro baš toliko angažirati djecu i s izvanškolskim aktivnostima jer ispada da svaki dan poslije škole juri negdje! Međutim, treba ih ‘zaposliti’ jer ih u današnje vrijeme interneta i raznoraznih gadgeta treba usmjeravati! Sport i jezici – to je ono na čemu inzistiram u ovoj dobi! A najbolje ih je zainteresirati za jezik, u mom se slučaju pokazalo: kada imaš prijatelja koji ne govori hrvatski, ili kroz video sadržaje dostupne na internetu. Kad već gledaju toliko – sviđa mi se što Milo prati sadržaj na engleskom jeziku jer na taj način i uči!

Diego Siqueira

1. Postao si poznat po izvrsnim plesnim nastupima na Super Talentu Nove tv, kako je biti Brazilac u Hrvatskoj?

Prvo moram zahvaliti na Vašim komplimentima. Biti Brazilac u Hrvatskoj mi je s vremenom postalo lakše jer sam naučio hrvatski jezik. Hrvati su jako dobri ljudi, posebno kada možemo razgovarati na hrvatskom.

2. Kako si naučio hrvatski?

Naučio sam hrvatski jezik sam. Na početku sam imao pomoć prijatelja, ali većinu sam morao sam jer su naši jezici puno drugačiji, tako da nisam našao nikoga tko bi mi mogao pomoći u cijelom procesu. Moj hrvatski nije savršen, ali se jako trudim.

3. Koje jezike govoriš?

Volim jezike. Govorim portugalski, engleski, hrvatski, talijanski, francuski, španjolski, a sad učim njemački.

4. Koje jezike bi volio naučiti?

Ja bih naučio još mnogo jezika. Ali, ako moram spomenuti jedan jezik, ja bih rekao da je Xhosa jedan jako zanimljiv jezik iz južnog dijela Afrike.

5. Koliko je po tebi važno znati strane jezike? Je li u tvom poslu to važno?

Meni su jezici jako važni. Jednom sam čuo da ne možeš stvarno upoznati čovjeka dok ne naučiš njegov jezik. To je zapravo istina. I na poslu mi jezici jako pomažu. Drugačije je kad možeš ljude pogledati u oči i pričati njihovim riječima.

Karmela Vukov Colić

Poznati o nama

Karmela Vukov Colić; voditeljica, majka, vlasnica dvojezičnog bloga na kojem dijeli svoje recepte ali i ideje za izradu raznih lijepih predmeta od kojih smo izdvojili samo neke: pernice, prekrivači, jastuci, božićni ukrasei, podlošci, rukavice, nadstolnjaci, košare za piknik, kutije za igračke ili kruh, ležaljke za kućne ljubimce… popisu nema kraja.

Odlučili smo porazgovarati s Karmelom te saznati kako se nosi s majčinstvom, ulogom voditeljice Dobrog jutra Hrvatska, te koliko su joj strani jezici u profesionalnom životu važni.

1. DRAGA KARMELA, LOTO HRVATSKE LUTRIJE VODILI STE PUNIH 20 GODINA; NEDOSTAJE LI VAM KAD TA ULOGA LOTO DJEVOJKE TE ŠTO BISTE U BUDUĆNOSTI VOLJELI RADITI; IMATE LI MOŽDA IDEJU ZA SVOJU EMISIJU NEKOG TIPA?

Pa, to je bilo prije više od desetljeća. 🙂 Puno duže sam voditeljica emisije Dobro jutro, Hrvatska, a tijekom svoj 30-godišnjeg staža radila sam brojne emisije – od jutarnjih do večernjih, od onih namijenjenih djeci i mladima, „do ozbiljnih“ noćnih razgovora. U nekima sam imala i više „svog“ prostora. Primjerice, evo baš se sad priprema druga sezona emisije Kod nas doma u kojoj imam svoju kreativnu rubriku.

2. SADA VODITE DOBRO JUTRO HRVATSKA; SVAKOG DANA PRENOSITE ŽIVOPISNE PRIČE LJUDI IZ CIJELE HRVATSKE, PAMTITE LI NEKU KOJA VAS SE NAJVIŠE DOJMILA?

Puno je to godina, ljudi i događaja… Pamtim gospođu koja se zbog neimaštine morala s obitelji preseliti iz grada na selo, a onda nas sve poučila kako se može i s malo novca napraviti izvrstan obrok.

Pamtim i neke danas iznimno poznate umjetnike, glazbenike, glumce, slikare, kao mlade ljude koji su prve estradne korake napravili predstavljajući se baš u našoj emisiji.

3. KOLIKO JE VAŽNO GOVORITI STRANE JEZIKE ZA SVE VAS ZAPOSLENE NA HRT-U? KOLIKO IH VI GOVORITE A VAŠA DJECA?

Znanje barem jednog stranog jezika nam je u opisu radnog mjesta. Važno je govoriti barem jezik-dva, jer nam često u goste dolaze i stranci. Primjerice, prošle nam je godine u studio došlo sjajno folklorno društvo sa Sicilije. Bio ih je užitak i gledati i slušati. Tu je moje znanje talijanskog dobro došlo. Uz talijanski govorim i engleski , a služim se i portugalskim i ruskim.

4. KOJE BISTE JEZIKE VOLJELI DA VAŠA DJECA UČE?

Rea izvrsno govori engleski, jednu je školsku godinu provela i na Floridi. U školi je još učila njemački, a prve talijanske rečenice izgovarala je u ljetnim kampovima po Italiji. Noa je, zasad, sav u engleskom. Redovito je u vezi je s rođacima, svojim vršnjacima u SADu, a i sve su igrice i mnogo toga na youtubeu na tom jeziku :). Jedva čekam da još malo poraste pa da ga „zarazim“ talijanskim na nekom putovanju….

5. ŠTO MISLITE, U DANAŠNJE DOBA MOBITELA I LAKE DOSTUPNOSTI INFORMACIJA, KOLIKO JEZIKA BI BILO DOVOLJNO DA ZNA JEDAN NOVINAR? KOJI BI TO JEZICI BILI? IMATE LI VI NEKI JEZIK, OSIM HRVATSKOG, A DA VAM JE NAJDRAŽI?

Odavno sam skužila da je račun jednostavan: što više jezika znaš, to ih je lakše učiti. Portugalski sam usvajala lakše zbog mog znanja talijanskog, a ruski, naravno, po ovoj slavenskoj liniji. Od svih mi je stranih jezika, ipak, najdraži talijanski – puno sam godina provela u Italiji na raznim školovanjima, puno divnih ljudi tamo putem upoznala, puno prekrasnih mjesta posjetila…

No, važno je jezik govoriti kad god možeš, ostati u jezičnoj formi, zato su i Smart tečajevi izvrsni „kondicioni trening“ na domaćem terenu. Dobro je i čitati, puno čitati na jeziku… Uz to što čitate original, onako kako ga je pisac napisao, nesvjesno usvajate sintaksu i jezične konstrukcije izvornih govornika.

6. POZNATO JE DA STE I VODIČ, KOJE SU VAM NAJDRAŽE TURE TE KOJE ZEMLJE (ILI GRADOVE) BISTE POŽELJELI VIDJETI?

Kako rekoh, volim Italiju. I dragu ekipu Zajednice Talijana u Zagrebu s kojom svake godine otputujem u jedan dio te prelijepe čizme. Drag mi je Portugal, Španjolska, grupe sam vodila čak do Australije i Novog Zelanda. Za odmor, kad mogu, biram tropski pojas – Šri Lanka, Venezuela, Kuba i Dominikana uvijek su mi drag izbor… Od mjesta u kojima nisam bila rado bih posjetila Singapur ili Francusku Polineziju.

Gina Damjanović

Znanje jezika doista je neprocjenjivo i može te odvesti na neponovljivo životno putovanje…I nikad nije kasno za učenje jezika!

 

Poznati o nama

1. KOLIKO JE VAŽNO ZNANJE STRANOG JEZIKA U VAŠEM POSLU?

Znanje stranog jezika je od velike važnosti u svim poslovima kojima se bavim. Prvenstveno zbog kontinuiranih edukacija koje su većinom na engleskom jeziku, a onda i informacija koje su mi svakodnevno potrebne u radijskom poslu kao i u glazbi.

2. JE LI VAM SE IKADA DOGODILA NEKA SMIJEŠNA SITUACIJA U KOMUNIKACIJI S DRUGIM LJUDIMA?

Nedavno sam bila u Italiji, a s obzirom da veliki broj Talijana govori isključivo svoj materinji jezik, potrudila sam se naučiti neke osnovne konverzacijske rečenice. Moje znanje iz talijanskog je vrlo skučeno, ali jako dobro „skidam“ naglaske. Došla sam u dućan i zamolila da mi pokažu nešto što me zanima, a gospodin je nastavio konverzaciju sa mnom uvjeren da sam „domaća“. Vedar i otvoren, nije prestajao pričati, a ja sam na kraju njegovog cijelog monologa odgovorila „Signore, non capisco.“

3. POSTOJI LI NEKI JEZIK KOJI BISTE VOLJELI NAUČITI I ZAŠTO?

Htjela bih naučiti portugalski. Portugal me veoma privlači i želja mi je otići tamo bar na mjesec dana. Jezik mi zvuči jako egzotično, a izuzetno je i melodičan – zaljubila sam se taj jezik slušajući jazz i bossa novu.

4. NA TEMELJU VAŠEG ISKUSTVA RADA U SMART ŠKOLI, ŠTO MISLITE O NAŠOJ METODI UČENJA (SMART METODA), PROGRAMU I PROFESORIMA?

Smart metoda je sjajna zbog cjelovitog i individualnog pristupa. Ciljevi su jasno zadani, a put do njih zapravo biraju profesor i učenik, sukladno osobnim željama i potrebama, bez obzira je li u pitanju individualna ili grupna nastava. Program je pomno osmišljen, a profesori su vrlo stručni i iznimno susretljivi.

5. S OBZIROM DA STE OSMISLILI PROGRAM LETS DANCE ZA NAŠE NAJMLAĐE POLAZNIKE, RECITE NAM KOLIKO JE BITNO UČENJE STRANIH JEZIKA U RANOJ DJEČJOJ DOBI?

Učenje stranih jezika još u vrtićkoj dobi po meni je idealno, s obzirom da djeca do svoje osme godine nesvjesno upijaju nevjerojatnu količinu znanja. Fantastična poveznica za njih je upravo učenje kroz glazbu i ples, jer na taj način još bolje i brže usvajaju gradivo te razvijaju sluh i svijest o pokretu. Djeca su uglavnom otvorena i radoznala, a i oni koju su introvertirani lako se oslobode i počnu bolje komunicirati.

6. I ZA KRAJ, ŠTO BISTE PORUČILI BUDUĆIM POLAZNICIMA SMARTA?

Znanje jezika doista je neprocjenjivo i može te odvesti na neponovljivo životno putovanje…I nikad nije kasno za učenje jezika!

Daniela Trbović

Poznati o nama

Naša dugogodišnja polaznica Daniela Trbović podijelila je s nama svoje dojmove o učenju jezika u školi SMART. Pročitajte intervju s poznatom televizijskom voditeljicom.

1. ISPRIČAJTE NAM VAŠE ISKUSTVO U SMART ŠKOLI.

Upisala sam se ove godine i definitivno nisam požalila. Nastava se odvija u opuštenoj atmosferi, zapravo cijeli pristup učenju jezika odudara od klasične škole stranih jezika. Nerijetko se nastava i kada nam završi školski sat nastavi i u obližnjem kafiću, hoću reći, ne čekamo da zvoni da pobjegnemo doma, naprotiv.

2. KOLIKO JE VAŽNO ZNANJE STRANOG JEZIKA U VAŠEM POSLU?

Koliko jezika znaš, toliko vrijediš. Najbolji je odgovor na Vaše pitanje, jer poznavanje jezika izuzetno je važno, ne samo zbog konkretnog opisa nekog radnog mjesta već zbog kvalitete života. Ako ne znaš strane jezike, prvenstveno engleski u današnje vrijeme uskraćen si za mogućnost izražavanja stavova i misli, ograničen samo na informacije sa svojeg govornog područja, a to je, smatram, veliki hendikep. U mojem poslu pogotovo i u vremenu kada je komunikacija sve. Moći komunicirati izravno, bez posrednika, golema je prednost. Ako se sugovorniku novinar obrati na njegovom materinjem jeziku, ne engleskom koji se danas podrazumijeva, već nekom ne tako raširenom, automatski se stvara određena vrsta prisnosti između novinara i osobe koju intervjuira, samim time i kvalitetniji intervju.

3. KOJE BISTE JEZIKE VOLJELI UČITI OSIM STANDARDNIH I ZAŠTO?

Ruski me je oduvijek privlačio. A francuski mi je fascinantan jer mi se čini užasno teškim, a uživam slušajući ga.

Još u školi čitajući ruske književnike sam se pitala kako bi zvučali u originalu, jer nerijetko se poante gube u prijevodu.

4. MAJKA STE DESETOGODIŠNJEG DJEČAKA, SMATRATE LI DA JE UČENJE STRANOG JEZIKA POŽELJNO I IZVAN REDOVITE NASTAVE?

Da! Još u vrtićkoj je dobi moj sin počeo pohađati engleski, ali zapravo najefikasnije ga uči slušajući engleske pjesme. Jako ga zanima o čemu neki bend pjeva, pa dok on oponaša stihove, samo na temelju onoga što čuje, ja mu prevodim značenje.

Uz engleski, sada u četvrtom razredu, u školi je kao izborni izabrao talijanski a ima silnu želju učiti i njemački, ali sam ipak odlučila da to ostavimo malo za neku od idućih godina, da se ne bi dogodilo preopterećenje.

5. VAŠA PREPORUKA BUDUĆIM POLAZNICIMA BILA BI?

Ne čekajte. Ulaganje u sebe, znanje,strane jezike je najbolje što možete sami sebi darovati. Posebno to govorim onima koji se smatraju starima za bilo što jer učenje pomlađuje.

Mirna Maras

Intervjuirali smo novu polaznicu škole SMART – Mirnu Maras.

Ova poznata TV voditeljica i urednica portala mami.hr odgovorila je na naša pitanja o važnosti učenja stranog jezika za odrasle i djecu.

Poznati o nama

1. KAO MAJKA ŠESTOGODIŠNJEG DJEČAKA, ŠTO MISLITE KOLIKO JE BITNO UČENJE STRANIH JEZIKA U RANOJ DJEČJOJ DOBI?

Vrlo je važno da dijete čim prije krene s učenjem jer će mu kasnije, u školi, biti puno lakše. Zagovornik sam toga da dijete od najranije dobi krene s učenjem jer tada upijaju kao spužve. Imam prijateljicu koja je krenula sa svojom curicom na engleski kada je imala samo 6 mjeseci i danas ga, s 5 godina, već razumije.

2. POHAĐA LI VAŠ SIN TEČAJ STRANOG JEZIKA I S KOLIKO GODINA JE POČEO?

Niko je također sa 6 mjeseci krenuo na engleski, ali bio je toliko nemiran i imali smo nekih problema zbog kojih smo na kraju odustali. Sada opet razmišljam o upisu. I to baš u vašu školu.

3. KOLIKO JE BITAN STRANI JEZIK U VAŠEM POSLU?

Vrlo je bitan jer ponekad se na određenim manifestacijama i događanjima od nas traži i vođenje na engleskom jeziku. Moram priznati kako sam do sada izbjegavala takve situacije zbog straha i manjka samopouzdanja. Zato sam i upisala tečaj engleskog jezika da ga izbrusim do te mjere da samopouzdanje poraste.

4. JE LI VAM SE U POSLU DOGODILA NEKA SMIJEŠNA SITUACIJA ILI NESPORAZUM S INOZEMNIM GOSTIMA?

Pokušavam sada prevrtjeti film i sjetiti se neke situacije, ali na sreću nije se ništa neugodno dogodilo…

5. KOJI BISTE EGZOTIČNI JEZIK VOLJELI NAUČITI I ZAŠTO?

Nikad nisam razmišljala o egzotičnim jezicima, ali svakako bih ponovno voljela učiti talijanski.

Talijanski jezik je divan, toliko melodičan da ga je gušt slušati, ali i govoriti.

6. MOŽETE LI IZDVOJITI ŠTO VAM JE U SMARTU POSEBNO ZANIMLJIVO VEZANO ZA UČENJE STRANOG JEZIKA (METODA, PROFESORI, PROGRAM…)?

Nedavno sam krenula na tečaj engleskog koji vodi profesorica Iva Kušek. Sjajna je, odlično prenosi znanje i metode učenja su zanimljive, tih sat i pol proleti. Također, sviđa mi se što su grupe male, ima nas samo šest.

7. ŠTO BISTE PORUČILI BUDUĆIM POLAZNICIMA SMARTA?

Svima koji ovo čitaju savjetujem da već danas krenu na neki strani jezik u školu SMART koju toplo preporučujem jer zbilja je vrlo važno znati strani jezik, ne samo jedan, već više njih.