Netflix je postao jedna od najpopularnijih streaming platformi u posljednjih nekoliko godina i gotovo da ne postoji kućanstvo koje nije imalo ama baš nikakvih doticaja sa njim. Koliko ste puta ljude koje poznajete čuli da pričaju o nekoj seriji koja ih je apsolutno oduševila? Velika je vjerojatnost da su upravo tu seriju pogledali na Netflixu. Na Netflixu postoji ogroman izbor serija i filmova na gotovo svim popularnim svjetskim jezicima koji udovoljavaju apsolutno svim afinitetima. Jednostavno odaberite svoj omiljeni žanr i upustite se u avanturu učenja jezika uz Netflix. Pitate se kako je to moguće? Upravo zato smo pripremili nekoliko savjeta kako pasivno gledanje sadržaja u aktivno učenje jezika.

1.Planirajte učenje jezika na ovaj način unaprijed

Ovaj savjet ima nekoliko prednosti. Prvo, učimo redovitim ponavljanjem. Ako ne ponavljate rječnik i gramatičke jedinice i ne vježbate različite jezične vještine dovoljno često, vaš će napredak biti vrlo spor. Drugo, učenje stranih jezika uz Netflix zabavno je, ali čak i u tom slučaju pronalaženje vremena za njega kada živimo brzim načinom života će biti teško. Ako unaprijed pogledate svoj raspored, moći ćete pronaći odgovarajuće ‘prozore’ i odvojiti ih za učenje jezika. Na taj ćete način vjerojatnije redovito vježbati. A za neko će vrijeme to postati navika, a pridržavanje toga neće zahtijevati nikakav napor. Treće, unaprijed odaberite film ili TV emisiju, unesite ga u svoj raspored i pridržavajte ga se – uštedjet će vam dosta vremena koje sada možete potrošiti na učenje i zabavu.

Kako koristiti Netflix za učenje jezika?

Foto: Canva

2. Gledajte aktivno

Nema ništa loše u opuštanju gledajući svoju omiljenu seriju uz topli čaj ili kavu. No, daleko je zabavnije pasivno gledanje pretvoriti u „lov“ na novi vokabular, fraze ili gramatičke strukture. Zapišite ih, googlajte ili pitajte svoje profesore. Mogućnosti su beskrajne, a možda saznate i nešto novo. Kombinirajući aktivno i pasivno gledanje Netflixa omogućit će vam brzi napredak u učenju jezika.

3. Uključite titlove i audio opise

Osim titlova neke Netflixove emisije imaju opciju pod nazivom “Audio opis” u izborniku titlova. To uključuje opisivanje svega što se događa na ekranu čak i kad likovi ne govore ništa. Na primjer, ako nitko ništa ne govori, ali postoji lik koji nervozno korača prostorijom, opis toga ćete moći pročitati u obliku titlova. U početku je ova opcija razvijena za osobe s oštećenjem sluha, ali i oni koji uče jezik mogu imati koristi od toga. Uključivanjem “audio opisa” dobivate “više jezika” iz jedne epizode filma ili TV emisije, jer sve sada ima opis. Iako su filmovi uglavnom dijaloški, tu će biti pripovijedanja i drugih vrsta korisnih jezičnih stavki.

Dakle, sljedeći put kada upalite svoju omiljenu seriju ili film imajte i ove savjete na pameti. Možda otkrijete pokoju novu riječ ili frazu koju možete sljedeći put iskoristiti na satu kod nas. 😊

Kako koristiti Netflix za učenje jezika?

Marko Brkić
Profesor engleskog jezika