Prilikom učenja novog stranog jezika, isplati se usredotočiti na povećanje vokabulara. On je bitan jer:

  • omogućuje uspješnu komunikaciju i izražavanje
  • pomaže u poboljšanju ostalih vještina na stranom jeziku
  • poboljšava razumijevanje pročitanog, čime nam daje pristup širem spektru informacija

Ipak, proširivanje raspona riječi koje poznajete nije toliko jednostavno koliko se čini. Potrebno je uložiti malo truda i ne postoji čarobna formula koja vrijedi za sve. Kako biste lakše pronašli pristup koji odgovara vama, sakupili smo sljedećih X savjeta za koje možete primijeniti već danas.

1. Stavite nove riječi u kontekst koji vam je blizak

Pamtimo ono što nam je bitno. Iako su popisi ili kartice s nasumičnim riječima izvrsni za ponavljanje riječi koje ste već naučili, obično nisu učinkovit način za pamćenje i kasnije korištenje potpuno novih riječi. Stoga, kako bi vam nova riječ ostala u pamćenju, pokušajte je povezati s nečim što vam je poznato. Na primjer, ako ste ljubitelj kuhanja, veća je vjerojatnost da ćete zapamtiti riječ “grill” u rečenici kao što je: “You need a barbecue to grill chicken” nego kao izoliranu riječ.

2. Razgovarajte sami sa sobom

Da, znamo kako ovaj savjet zvuči, ali obećajemo da ima smisla. Učenje je prije svega unutarnji proces. Stoga, da biste naučili neku riječ, probajte iskoristiti svoj unutarnji glas. Pokušajte sljedeće: poslušajte frazu jednom, ponovite je svojoj glavi, a zatim je izgovorite naglas.

Također, ako imate problema s razmišljanjem na stranom jeziku, pokušajte se natjerati da sami sebi opisujete obične radnje na jeziku koji učite. Na primjer, ako ste u kuhinji, zamislite da se nalazite u kulinarskoj emisiji. Zatim u sebi pokušajte detaljno opisati sve radnje i alate koje koristite za kuhanje kave.

3. Istražite porijeklo riječi

Prije nego što potražite riječ u rječniku, pokušajte pogoditi što ona znači. Pogledajte korijen, sufikse i prefikse. Ako znate nekoliko jezika, počet ćete prepoznavati nove riječi koje dijele korijene. Istraživanje podrijetla novih riječi može vam pomoći da bolje zadržite nove riječi, a da ne spominjemo zanimljivosti koje na taj način možete saznati.

učenje vokabulara na stranom jeziku

Foto: Canva

Na primjer, jeste li znali da danas govorimo “goodbye” jer je u 16. stoljeću “god b w ye” bila popularna skraćenica pozdrava “god be with ye”? Ili da Francuzi rakiju nazivaju vodom života (eau de vie)?

4. Ponavljajte postepeno

Ponavljanje fiksira nove riječi u vašem sjećanju. Međutim, ponavljanje stotinu puta tijekom jednog dana neće biti toliko učinkovito kao ponavljanje nekoliko puta u razdoblju od nekoliko dana ili tjedana.

Pokušajte upotrijebiti novu riječ odmah, a zatim je se pokušajte prisjetiti za sat vremena. Ponovite novi vokabular malo prije odlaska u krevet pa za nekoliko dana nakon toga.

5. Učite iz stvarnih životnih situacija

Filmovi, TV emisije, knjige i glazba nisu samo izvrstan izvor najčešćih riječi, već vam mogu pomoći da zapamtite vokabular jer su uvijek povezani sa scenom, osobom ili događajem. Stoga, pokušajte čitati knjige ili gledati filmove na ciljanom jeziku s titlovima i shvatiti što riječi znače. Ako vidite ili čujete frazu ili rečenicu koju ne razumijete, zapišite je, potražite i počnite pamtiti.

5 savjeta za učenje vokabulara na stranom jeziku

Patricija ŠOBAK
PROFESORICA ENGLESKOG I FRANCUSKOG JEZIKA