Današnje vrijeme pred nas stavlja mnoge nove izazove o kojima u prošlosti nismo morali razmišljati.Mobiteli, kompjuteri, umjetna inteligencija; znanost napreduje i razvija se neovisno o tome što mi mislili o istoj. Tako je danas primjerice u Kini moguće unajmiti obitelj ukoliko ste usamljeni na Božić, prijatelja samo da Vas posluša a sve kako biste se osjećali manje usamljeno. Razvoj tehnologije može pokazati opsege ljudske domišljatosti i kreativnosti no treba li dopustiti inovatorima da nas vode u vrli novi svijet napretka u kojem se često upravo na čovjeka zaboravi?

Na tom tragu danas postoji nebrojeno mnogo mobilnih aplikacija za (besplatno) učenje jezika. Takve aplikacije hvale se brzim i jednostavnim učenjem jezika, dostupnosti kao i učenjem kako odgovara korisniku.

No, u stvarnosti, priča je ipak nešto drukčija. Aplikacija Vam ne može objasniti i ukazati na iznimke na način na koji to može profesor jezika koji je studiranjem imao uvid u puno više finesa koje se otkrivaju postupno, jer učenje jezika je sve samo ne instant rješenje. Potrebno je sustavno i kontinuirano učenje kao i koncentracija kako bi se usvojio sadržaj koji se zatim vježbom brusi do određene razine(zadovoljavajuće razine). Tako je kontakt s profesorom nemjerljiv s kontaktom, ako se to uopće može tako nazvati, s aplikacijom. Aplikacija Vas ne može na materinjem jeziku upitati kako ste jer ne može vidjeti da ste tužni, čak to ne može učiniti na stranom jeziku! Aplikacija ne može čuti Vaš izgovor, ne može procijeniti razinu Vašeg znanja nit Vas može savjetovati što profesor, naravno može. Osobe koje žele usavršiti određeni jezik, naučiti neki posve novi ili se prisjetiti korisnih fraza jezika koji su možda učili u mladosti bit će u većoj prednosti ukoliko će svoje vrijeme provesti uživo sa stručnjakom za taj jezik, licem u lice, osluškivati riječi koje su izgovorene od strane druge, također žive, osobe.

Svi smo mi do neke mjere ovisni o modernim tehnologijama, liježemo i budimo se s mobilnim uređajima, oko nas sve svijetli te nas podsjeća na prisutnost i mogućnosti bežičnih veza; divimo se modernom svijetu koji je i nama dostupan na našim dlanovima no ne smijemo zaboraviti kako se mobitela nećemo sjećati s smiješkom na licu dok svog prvog najdražeg profesora zasigurno hoćemo.